有無玩Warhammer AOS / 40K嘅巴絲?

116 回覆
14 Like 0 Dislike
見連登依度無post討論,有無巴絲係有砌開/玩?

前排玩完PC隻Warhammer 40K Space Marines 2,覺得個故事同美術設計好正就入咗坑玩真棋。

棋嘅實物真係好靚,啲details位整得好仔細。發現上色唔係想像中咁難,跟住YouTube啲beginner片做,就連我依啲美術白痴都油得到,好有滿足感。
本身想玩40K,但有frd玩開AOS,所以買咗盒Skaventide入坑,可能遲啲Christmas sales先再入坑埋40K。
好多店家都話最近多咗好多人好似我咁玩完隻game入坑,有無巴絲一樣?
好貴買1盒3隻seraphon都$540
整夠一隊兵要幾錢 冇錢係咪就冇得玩
其實買一盒ultimate starter set已經直接玩得,齊哂兩隊兵、地形、建築物、尺同骰。如果想上埋色就另外買set顏料,一盒3百幾蚊,有齊哂starter set所需要嗰十幾隻色,仲包埋模型鉗+銼+筆。

40K: https://www.warhammer.com/en-GB/shop/warhammer-40000-ultimate-starter-set-2023-eng?queryID=7cdf498f7b4d1a277fd6797de20310d9

AOS: https://www.warhammer.com/en-GB/shop/age-of-sigmar-ultimate-starter-set-2024-eng?queryID=95b3d4d46b4336a56f2dc72edeb3ed13

Ultimate starter set一盒HKD1300左右
如果你淨係想買一隊兵去join人玩,唔需要地形、建築物嗰啲。40K建議買Combat Paatrol set;AOS買Spearhead set。有唔同種族揀,直接齊一隊,砌完就玩得,每盒8百幾至1千左右。
鐘意j佢啲故事 種族文化
40K好正 之前打機睇達奇上校
我頂你800$搭上不歸路
一直都想入坑
但對自己上色技巧有啲擔心
見人哋啲棋整得好靚
其實真係唔算話好貴,普通Boardgame/高達模型都幾百至二千不等,依度一盒都有40隻左右,又有得砌又有得油又有得玩,真係新奇又有趣。
上檯砌隊就唔止歡迎加入戰棋世界
你可以放心,一定油到,油出界/衰咗就咁用另一隻色蓋過就得,可以無限修正。我係連火柴人都唔識畫嗰啲,上完色出嚟個成品連我自己都震驚。

佢最神奇嘅係有種叫shade嘅顏料,3百幾蚊個顏料set包埋。上完色最後搽一浸落全個模型,啲線條同陰影會自動出哂嚟,即刻靚十倍。

同埋warhammer個官方channel同其他YouTuber大把教學,照跟住一步步油就得,好簡單。

Ultimate Starter Set官方上色教學:

40K: https://youtu.be/GVXrAjfFIOA?si=X_-tQVU1aVji671G

AOS: https://youtu.be/-DAhOqZ3mP0?si=RCqCjYRWh6LNvl2O
咁當然啦,但我而家新手上路玩住Spearhead同Combat Patrol熟習吓先。
呢排都成日睇呢啲上色片
真係好吸引
Ching可唔可以影下你啲作品嚟引我哋
幾靚
我有買到necorns vs space marine最平嗰個starter set, 油左幾隻necorns就放低左。
之前轉season好似有批新嘅combat patrol, 有冇話邊款最推薦買?有冇話邊個種族而家/長期弱勢緊?

同埋如果想join人玩係點?踩入間鋪頭度大叫「最勁嗰個同我出嚟」?rules/states又唔識 兵又唔多 老手有齊成隊兵會唔會唔想拎得嗰幾隻棋同新手玩
其他warhammer fans成日都講「勁一時,型一世」。

我都係新手,現版本Tier List我都唔熟,但我覺得最緊要揀自己覺得最型最靚/最鍾意就得,反正每個版本都會有改動。

揀個勁,但自己覺得唔靚嘅種族玩,都無乜心機砌同上色,最後無動力玩落去又係哂錢。

至於join人玩,可以上FB search “Warhammer Hong Kong”,有好多舖選擇,揀間近便嘅舖上去睇吓。普遍喺嗰度玩嘅人同老細都好nice,可以問吓有無得join嚟玩。
我都係入坑冇耐啱啱完砌好一盒combat patrol

砌完油完可以拎上枱玩個感覺好滿足
另外砌完gw啲模型絕對可以提升砌模技術

記得武器位要上磁石
嘩 師兄油得好靚,成個架步都好正
上磁石?點解?方便換武器?我照揀咗其中一樣砌咋
ching過獎啦 放大睇到好多筆觸
我覺得兵線就唔洗用上磁
載具類或者大隻野都可以考慮下上磁
除非你唔介意買多一隻/幾隻嚟砌
我玩TAU特別要上磁係因為佢有4個SLOT可以分別放7/8種武器
GW 一個datasheet / rules update
若果你痴死左某樣武器, 分分鐘即刻變illgeal
近期例子係tau既XV-8 Crisis Battlesuit 突然間限制用某武器
當然, 大前題係玩gw官方賽要跟What You See Is What You Get rule
如果純粹Casual play就點砌都冇人會限制你

我覺得最最最重點係要搵到個Friend同你一齊入坑
本身有frd玩緊AOS,但要推其他無接觸過嘅frd入坑就難啲,可能要約佢哋玩一次先。
要借棋俾佢哋玩下先
或者睇吓fb group間唔鐘有啲新手活動可以幫助推坑
TAU上磁鑽窿好鬼攰 整完XV-8同Drones擺低咗唔想整XV-88嘅路過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞