[北上消費] 見到個考車post,真係唔明點解仲有人交智商稅喺香港車牌

113 回覆
54 Like 60 Dislike
我記得樓豬咁轉係轉唔到國際牌
事實係佢搞到咁難咁煩都係一街炸彈
除左俾佢地掠水之外
D制度完全係廢,對阻止馬路炸0作用
冇記錯大陸考牌學車都好嚴
真係會指撚住黎屌
但大陸人駕駛態度差同亂鳩咁揸就真既
考完要一年後先換到香港牌 唔係轉個頭
正確 唔係望住個國際牌係樓主條路易行啲

至於換香港牌果下。。。法律責任閣下自理
(係咁容易無風險就一早無人香港學車啦)
我公司有隻大陸同事,梅縣鄉下,佢話佢學車學左兩星期1200蚊,之後買個牌800佢話支那唔教睇倒後鏡,出事唔驚叫人賠就得
大陸太大
僻少少真係冇王管
Same 係深圳報左名
所以呢一年香港多咗勁撚多炸彈,我認真
有香港身份證就可以拎國際駕駛許可證,只不過轉嚟嘅牌檔號會以 "DI" 為字首,有d地方例如英國會拒絕呢啲香港牌換英國牌
有本事咪係大陸返工大陸洗囉
係5年
屌連考車都可以北上
香港呀香港
睇佢都係冇揸開車
死雞撐飯蓋朋友
由佢啦
佢弱智嫁 唔好同佢勞氣
你有半年居住證明/居住證就唔洗等5年
無既話就等多5年
唔知唔好亂講,係一年

因為要甩內地P牌先可以轉香港牌,但同樣到時候香港牌都會甩埋P

不過講真,香港淨係排期考埋都一年啦

除非你一take pass,否則喺大陸考一定係快攞到香港正式牌
你冇內地半年居住證明點1年換到?
有無多d資料
睇定你夠唔夠錢重考
報名中介嗰度一條龍搞埋

其實整個內地居住證一啲都唔難
自己上網search吓或者搵間自己方便去近關口嘅駕駛學校啦

費事俾人話我賣廣告

我只不過係唔gur香港班教車師傅所以先開post
去日本, 租車公司唔俾你揸㗎
我支持樓主你整個詳細流程,或者懶人包,等多啲人返深圳考車牌
香港班師傅人品實在太西,兼且天價劏學車嘅香港人,加上正苦無了期比佢地玩獨巿又無監管,根本只有北上學車先有機會減少佢地玩獨巿生意
利申已有車牌,但都對香港學車流程極度反感,學26都還好可以自由自學兼平好多,學46完全係任由班PK教車佬宰割
所以點解班教車師傅可以咁臭串
咪就係你呢啲撚樣 識又唔教人淨係叫人自己search
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞