[北上消費] 見到個考車post,真係唔明點解仲有人交智商稅喺香港車牌

113 回覆
54 Like 60 Dislike
先唔講排期長同合格率低(香港合格率30% vs 深圳 70-80%)

淨係對住香港教車班老嘢嘅嘴臉,已經完全唔想俾錢佢哋賺

揸車根本係基本生活技能,但係班老嘢總係覺得自己好勁咁係咁踩低你但其實只係制度令到佢哋可以搵咁多錢

最近啱啱報咗深圳學車,$4000包考到咁滯(筆試無限次+包4次路試)

而且三個月可以拎到車牌,轉個頭轉返香港車牌就得
之前跟嗰個教車師傅

學咗兩日就喺度問我搵幾錢,之後就串我搵得少

我心諗:我搵幾多關你鬼事咩
事實上響深圳揸車仲舒服過響香港,而家響香港淨係返工,夜晚就返深圳
如果港車北上可以開通深圳就好

香港服務業真係太閪就算唔係因為價錢都唔係好想留喺度消費
學左軚同右軚都唔同啦,屌
咁國際牌係咪應該都要分左右軚
揸車根本係基本生活技能,但係班老嘢總係覺得自己好勁咁係咁踩低你

呢個真
香港酒樓十幾張枱先得一兩個樓面,大陸四張枱一個樓面,梗係閪啦
其實好易轉換返

而且去歐洲美國大部份地方都係左軚

將來你出去都係要學識轉換
如欲獲免試簽發香港正式駕駛執照,你必須以文件證明你符合下列條件:
......
(d)
你符合以下三項申請資格的其中一項:
(i) 
該執照原本是你在發出該執照的國家或地方居留不少於 6 個月的期間發出的(證明文件包括涵蓋該執照的發出日期不少於 6 個月期間的 (I) 有關護照以顯示出入境記錄或當地官方簽發的出入境證明、(II) 能夠顯示你於當地的逗留條件的官方文件/簽證(如有),以及 (III) 你在當地學校的成績表/受聘公司發給的聘用期間證明文件等);或
(ii) 
緊接申請呈交日期之前,該執照已簽發給你不少於五年;或
(iii) 
你持有發出該執照的國家或地方所發的護照或同等旅行證件
只需要符合其中一項

(iii)你揸香港護照已經搞掂啦
香港班教車佬真係好搵笨
所以呢個真係警世post

唔好再比香港班教車佬搵笨

而且認真講,通過率低就等於技術好?

Local band 5升學率低就等於出嚟啲人更加勁?更加重要嘅因素係教得好唔好

我發覺香港班教車佬好多時候專登miss一兩個point(我之前就係踩過線避開障礙物佢冇教我要打燈)

最後令到你要考多一兩次
我美國牌換香港牌再換大陸牌,香港咩都冇問就直接換到,大陸果邊就睇得出香港係換返來,問我一開始用咩牌換
考牌揸又唔覺得上堂學嘅apply到落喺街揸
其實點都要到出黎自己揸先有嘢學到
講到尾都係要拎咗個牌先為目標
咁成本愈低愈好啦
唔敢講大陸考好過香港
但香港班師傅真係閪嘅佔大多數

利申轉過三個師傅,第三個先叫正常啲
完全同意

香港班校車師傅真係恃住自己做獨市生意,個個都勁仆街

最衰仲要係專登教啲唔教啲,等你肥佬再考多一兩轉
唔肥幾件 佢邊有生意
exact7ly ,屌佢頭一兩個有啲嘢完全無講
我第一次肥嘅嘢我完全唔知要點做
係衰撚咗問friend同第三個師傅先知
根本呢個就係佢哋行業潛規則

佢都唔驚你哋轉第二個師傅,反正其他師傅都係咁做,最終佢都係食多幾轉水
香港學車界別根本係詐騙集團
第二個師傅到時唔得閒咪又互相彈比對方
成班圍威喂
屌佢老母而家租車考試2500仲未計考個鐘
支那二三線城市學車學幾堂個牙蛇會同你講俾多一千幾百直接俾個車牌你,你唔驚死支持你去,支那東莞深圳一日炒車死十幾件
又一條on9仔

而家講緊上去學車拎個牌返香港揸

又講賄賂又講炒車乜乜柒柒智障唔該睇吓醫生
大陸牌轉返香港牌,好似係拎唔到國際牌既
你上去學車考牌,我而家咪同你講你考都唔洗考,俾錢就有睇唔明中文定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞