iPhone 16 Pro / Pro Max - 內地國行版 / 香港版 / 海外版 差異比較

329 回覆
115 Like 26 Dislike
基本上iPhone雙卡,講電話就上唔到網
除非你講電話張卡本身都有data
以前用過,煩到仆街
巴打,但係平好多喎
係呀 講電話果張都開埋data, 就無呢個問題
香港有得用兩個sim card開心啲wo
esim都做到啦
有咩方法係香港買到外國貨?
esim唔洗拔插換卡, 可大量儲存號碼
實體sim做到嘅事 esim都做到
但esim做到嘅事 實體sim未必做到
佢上年iPad有eSIM 都係要apple 特別玩法
大陸版可以加大陸eSIM,外國eSIM 要係當地先可以加

久卜國版iPad就唔比加大陸eSIM
我se2垃圾機都有esim喎
驚有一日國安法落閘
no,因為大陸政策
香港版冇都係大陸要求
esim好易整到外國卡
講到咁你明啦
我部電話有一張私人卡,一張公司卡,一張旅行用萬遊卡,一張支那出Trip 用一卡兩號

四張eSIM,想行邊兩張就邊兩張,必要時去其他國家當地卡先用實體糟

eSIM 可以做到實體卡做到什至更好,但實體sim取代唔到esim
依家有5ber、9sim
算唔算破咗大陸政策
eSIM 我四張卡用,實體糟直情長空出來
首先你講嘅野我同我講嘅野無衝突
我嘅內文係講Apple有能力控制邊個可以用乜AI邊個唔可以
因為政治同法規問題,本地AI都可以通過更新改動同禁止
你搞乜鬼咁覆我?

另外當今電話local行一個「強勁」嘅AI係做唔到,不論係邊間公司
再上一層嘅野一定要上雲,依個係運算力,參考資料同電力平衡問題
Apple只係盡量處理個人資料嘅野留係本地,加強保障私人
設計小巧模型同專注做某啲事,例如做返電話助手應該要做嘅野
簡單野應該部機內可以做到
And with groundbreaking Private Cloud Compute, Apple Intelligence can draw on larger server-based models, running on Apple silicon, to handle more complex requests for you while protecting your privacy.
其實某M$企業版AI一樣賣緊唔留資料,依個只係錢嘅問題

最後有邊個唔想一部機仔做晒,我想佢發埋電添呀
但係朋友你可唔可以理性少少回覆
大陸上年要求大陸iPad有eSIM 都係要apple 特別玩法
大陸版可以加大陸eSIM

外國eSIM 要係當地先可以加

外國版iPad就唔比加大陸eSIM
印象中XS max係唯一一代雙sim+Esim
個ai識計加數未
係,但提下你,你入esim佢有曬你iccid等data,基本上會有非常大既資料風險
淨係留係香港係既
但係如果你成日都四圍飛仲要打電話
有esim方便好多
我之前養住成十張外國電話卡
次次響飛機換都唔知邊張打邊張
忍唔住特登響USA買部iphone用esim
早排去日本做野要有日本電話,飛之前一鳩上網開張新卡就搞掂
快靚正
之前都有諗過用依啲
但見係支那出嘅
好似有款係德國出
但計返港版+買依張sim
不如直接買外國版
新機一律建議買外國版
我唯一嘅問題係唔知道點樣喺外國trade咗部舊嘅
我先至直接買一部新
apple trade in,apple唔會理你咩版本
利申:試過香港trade 美版lock sim
我都覺得奇怪明明硬件老冧一鳩樣
sor記錯11pro 系列先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞