iPhone 16 Pro / Pro Max - 內地國行版 / 香港版 / 海外版 差異比較

326 回覆
111 Like 24 Dislike
以為係ios 入面功能加埋ai 原來只係裝唔裝到
自膠
不過我都係估 唔一定岩 可能一開始15pro 打上 大陸版已經用hardware block左ai都有可能
美版係香港用到哂d AI function?

如果有咩事拎去hk Apple會唔會幫你整?
淘寶有得整完可以扮有esim
因為我部13,15都裝到chatgpt
bns 好大機會比人cut 單
佢哋用新account加gift card,再寄去集運倉隔離office,點會cut單
大陸唔支持語音通話
個code 係咩 我揾唔到ge
冇野揾到了
跟GPS最廢,mock location 都搞掂
1010&CSL,數記,cmhk,3hk ,sosim,聯通,自由鳥都有
基本上間間都有

Apple Watch 4G版本都係用eSIM
仲有衛星功能呢
無講無左求生衛星 SOS 呢?
FaceTime 不支持語音通訊係點解?
AI唔駛16都有啦
勾唔到你線
冇chatgpt咪即係Siri加強版
個AI無英文無ChatGPT 咁即係咩AI
點解香港一直唔比有eSIM
因為電訊商壟斷
原來中國版冇FaceTime audio ,真係而家先知
係出過cut返
啲人成日話要雙實體sim
最後同中國版同一批機
求仁得仁
而家買se ipad apple watch 仲有esim
用緊iPhone 12/13 mini仲有

點解啲人仲問用乜野AI,香港又或者大陸人用唔用到…
AI模型每日不斷進化不停改,複雜問題又一定本地(機內)處理唔到
所以一定有連線設計,一定有資源係連上Apple舊雲
加埋Apple閉環管理,控制邊個地方邊嘅人可以用乜野AI易過借火

唔同地區因為政治要求而用唔同AI幾乎一定發生
你今日用到,聽日一個更新一個法律原因都可以改同禁
想穩陣咪外國機外國Apple ID再永久行VPN囉
但咁樣係無意思,因為你要用好多在地化服務,只會唔方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞