喺德國跳蚤市場買咗舊嘢 原來係放射性嘅

221 回覆
281 Like 6 Dislike
戈亞尼亞事故發生於1987年9月13日於巴西戈亞斯州戈亞尼亞的一次嚴重放射性污染事故,因一個被遺棄、遺忘的放射治療源組件遭人竊盜而造成。這起事故導致四人死亡。約有112,000人接受了放射性污染檢查,其中249人被發現受到污染。

諗起呢單
我都有睇呢條片
啲幅射周圍傳
香港仲死 人口咁密集
擺一件喺屋企 一層十個單位
呢單真係癲 班友死都要拆開佢
帶返嚟香港,你都知係咩部門飲茶
整依啲我覺得反而會吸引人去探險
部機有問題
整死左幾個人

啱先睇wiki 原來已經整到但暫時都唔會量產(咪玩啦
下場好撚慘
係無良公司亂咁掉核廢料
關佢老豆咩事 佢地只係受害者
吉林省高院2000年做出判決,吉化集團建設公司r射線探傷機放射源失落後,超劑量誤照宋學文致其終身殘疾。該公司除已支付的搶救治療費用外,另行賠償宋學文48萬餘元。此案是國內首例核輻射案,宋學文也被稱為首例核輻射案受害者。

除去維權、訴訟、安裝假肢的費用後,宋學文最終只剩下8000多元

這就是中国
男主角後期一集收70萬美金
仲多過其他演員夾埋

睇過訪問奇難雜證唔難搵

我覺得咁形容法係有d膠化
睇返原文點講 我覺得佢make sense d
佢係話語言同symbol經唔起時間考驗
所以要不停recode個訊息確保與時並進
咁搵邊d人去recode?係搵獨立各領域專家:物理學家 語言學家 符號學家 心理學家 人類學家, 每隔一段時間renew成員
最後加d Folklore要素變成民間智慧 至於人類學所講既ritual其實好闊 任何有規則既形式行為都可以叫ritual 例如打招呼 握手 唔係只係講宗教或有超自然成份
但點都好只係做為redundant手段唔係靠單一方法

我覺得唔好用religion/ cult黎形容 根本無超自然成份或者其他宗教特有成份
作者單純係理性符號學角度諗作為保險機制點維持得越耐越好
佢本身叫priesthood都已經係稱為戲劇性表達
簡單講priesthood咪姐係同現代"道路安全委員會"差唔多
佢地會諗口號 儀式 習俗去提高人交通安全意識 例如:
"望左望右見無車再過馬路" 呢種已經算係ritual
"一二三紅綠燈過馬路要小心"兒歌遊戲其實係folklore教育小朋友
幼稚園會有交通安全隊玩cosplay等等
所以核安全或者都有可能用類似方式推行 我估係咁
至於可唔可行 佢只係符號學家根本無詳細諗可行性 篇野都主要係講文字圖像點樣係時間洪流失去可解讀性
source: Communication Measures To Bridge Ten Millennia, Sebeok 1984
Btw以前睇過 係有班學者講過呢個問題 佢哋叫呢啲做數碼黑暗年代 即係太多野數碼化 有咩人類大災害既話 好易做成知識斷層 所以主張用最古老既方法保存知識
果個都唔只斬腳咁簡單了
係咪成龍啲戲成日搶嚟搶去嗰啲?
宗教化搞到語焉不詳神神化化咁咪好似tomb raiders咁搞到有戇鳩仔走去放咗D絕世病毒出嚟
從來未聽過英國佬可以咁高效率
呢條片最正係一打開蓋有啲粒粒effect
連登需要有多啲你咁嘅會員

我一知半解 講得唔好 搞到變咗半個老高
不過我偶然都會諗起依個topic
依個係有趣同矛盾嘅地方
科技愈發達 解讀門檻愈高
科學都可以語焉不祥嘅
問題來自於人
有啲盲毛 大眾 有心人都會因為某啲理由刻意扭曲科學嘅客觀性

例如日本排放核廢水被利用做政治資本
依班冇乜真正科學訓練嘅大眾其實係同樣可以被煽動做傻仔死士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞