喺德國跳蚤市場買咗舊嘢 原來係放射性嘅

221 回覆
281 Like 6 Dislike
邊份paper? 貼黎睇下 咩兄弟會秘密宗教完全唔似係學術機構既人會講既野
而家有邊d兄弟會係持續左二千年你又知佢存在?
話明打仗流失d兄弟會人點track住核廢料去左邊?
裝住舊gps track住日日攬住佢?有人唔遵守又點?全世界核廢料當家傳之寶代代相傳?
大6同HK是不同白勺

不過HK卡biG都娶到老婆La
果位樓主rip
呢單野
買條友處理差少少就可以拍記錄片
🤔
Therac-25 嚴格嚟講唔算係核洩漏事故
呢單嘢係Computer science software engineering嘅經典教材:Therac-25係一部放射線療法機器,但係部機個software寫得衰,係特定嘅情況下部機會射出比正常輻射劑量高100倍嘅放射線
你地話英國咩都慢
但其實如果真係重要
可以好快

就算nhs
真係緊急
都可以頗快見醫生
時事台一日搵到唔止一粒
呢個系列正
如果係中國
D 留言會係點
異世界轉生一次機會
講你老母小路寶
Thx
都有一套記綠片講,又係俄羅斯附近地區,有十個人上山,有九個無情白事死曬,得一個女人下山及生存。
有啲印象
條友好似仲結咗婚
但幾年後都係死咗
有無睇過日本核事故
幅射搞到dna排序都無埋
Full of energy
THE ATOMIC PRIESTHOOD AND NUCLEAR WASTE MANAGEMENT: RELIGION, SCI-FI LITERATURE, AND THE END OF OUR CIVILIZATION
with Sebastian Musch, “The Atomic Priesthood and Nuclear Waste Management: Religion, Sci-Fi Literature, and the End of Our Civilization”; S. Jonathon O'Donnell, “Secularizing Demons: Fundamentalist Navigations in Religion and Secularity”; and Stefano Bigliardi, “New Religious Movements, Technology, and Science: The Conceptualization of the E-Meter in Scientology Teachings.”

依個本身係我喺個知識型推廣channel 度睇返嚟 _magnify

https://youtube.com/shorts/XBAfwlp1To4?si=Rlgi62PSOEzGiMIF

後來都見到有其他channel 去講。我唔係唔清楚科學同制度嘅力量,亦唔係忽視現行處理核廢料嘅做法係客觀科學同有效。只係依篇paper 提供咗個好有趣嘅觀點,就係以人類發展嚟計,點樣同未來人類溝通。即係rituals 同religion 可以跨越時間尺度

你嘅質疑係合理嘅,依種做法有好大肶漏,不過角度有趣所以貼喺度,亦畀各位看倌想像下到底核相關製品喺時間展度同工業發展下必然逃離唔到嘅collateral damage 同污染。

當然正如依位德國哥仔,佢可以平安冇事都係靠現代科學配套、政府架構、專家同緊急服務。
桑迪亞報告探討了物理標記的設計,這些標記傳達了危險放射物的概念、引起身體傷害的形狀,以及看起來被破壞或中毒的「迴避之地」的概念。 建議的設計包括:
荊棘景觀
從地面向四面八方突出的許多不規則大小的尖刺。
尖刺場
一連串巨大的尖刺以不同的角度從地面冒出來。
網格尖峰
一個大的方形網格圖案橫跨整個場地,大尖刺以不同的角度突出。
恐嚇性土方工程
巨大的土堆從方形場地的邊緣擴張出來,形成類似閃電的景象。
黑洞
一塊碩大的玄武岩或黑色混凝土板,使這片土地無法居住和耕種。
瓦礫景觀
一大塊方形的炸藥岩石,隨着時間的推移仍然會顯得異常,給人一種被摧毀的感覺。
禁止塊
禁止塊是由數百塊房屋大小的石塊組成的網絡,被染成黑色並排列成不規則的方形網格,讓人聯想到一個感覺不祥且無處可去的「街道」網絡。 這些街區旨在使一大片區域完全不適合耕種或其他未來用途

https://www.sciencehistory.org/wp-content/uploads/2023/04/nuclearwastedesignspikesvertical_final-768x1151.jpg

依度copy wiki 嘅
即是我都理解放射性同宗教驟眼睇唔覺有咩關連

但依啲都係認真討論過嘅問題
科學都係來自人性
反而從呢啲角度更可以見到人嘅另一面

上面嗰堆嘢其實可以歸類為long term nuclear waste warning message
除咗上面講整個宗教(一個語言 人類學家提出)
仲有話要整民謠 整神話
或者dna 改造(依個就鳩啲)

有一個由動物學家嘅講法都幾fun
就係由於人類同貓馴化嘅歷史漫長而相信會繼續落去
就養一啲毛色會變嘅貓
去提醒附近有放射性危險
叫做ray cat

當然10000 年後嘅事今日都冇人知啦
但作為人類發明過可能係最久遠最危險嘅物體
可以唔只科學一條進路去處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞