喺德國跳蚤市場買咗舊嘢 原來係放射性嘅

221 回覆
281 Like 6 Dislike
有一單係格魯吉亞,三個男人行山,冰天雪地,山上過夜,發現一個好溫暖不停發熱嘅金屬容器,用嚟過夜取暖瞓覺,幾個鐘後全部人開始唔舒服,落山後睇醫生揭發,金屬容器原來係RTG個芯,RTG即係核電池,前蘇聯倒台自然冇人理,散落各地,總數好似有成千個,宜家都未搵返晒

千祈唔好有人去旅行帶一個返嚟香港,有啲人會去呢啲前蘇聯國家旅遊,呢堆國家最易奶嘢,一帶一路滿佈殺機
內陸機check得好hea
愛情先係最危險
feel到唔舒服其實係咪玩完,永久性傷害
#101 解答到你
冇斬賓洲算係咁
邊度有
睇唔到
柏林返英國內陸機?
舊歐盟內陸機真係check得好hea
有無良商人,用 Thorium 製造畀你廿四小時卦喺身嘅「健康咭」,曾經 Amazon 都買到,貼個 Gieger meter 落去,好似落大雨咁聲

https://m.youtube.com/shorts/17GozSN7Cn0

仲有其他帶幅射嘅「健康產品」

https://m.youtube.com/watch?v=3BA5bw1EV5I
銥-192 半衰期73.8天
半衰期咁短 加上衰變方式為β、γ輻射 意味殺傷力極大
平時copy AI覆嘅嘢通常都負皮,但呢段夾埋個原po context笑到仆街
上面勁多人負評

依個係個專業嘅人類學研究嚟
拉長歷史嚟計 少則幾百 長則兩三千年
用文明尺度嚟考量

先過咗廿年不到你都未必load 得返啲硬碟
分分鐘打多兩次仗就會有啲維修保養嘅零件散迭咗
理論上就係做個邪教

記得依個係專業學者嘅論述嚟
科學都可以有後真相 另類事實
但宗教嘅力量係遠大於科學
你睇下今日宗教仲呃倒幾多水魚

佢篇文原意係想利用宗教去維繫核廢料吧位置
利用教條同儀式強化返個「神聖感」
因為科學唔一定誇文明
但宗教係

如果不幸打仗,文明崩潰,去到一千幾百年後文明未去返現代核文明嘅高度,咁就會到宗教發揮嘅時候了

類近例子有古埃及嘅信仰反過來將古埃及嘅科學成就留低咗
Feel 到已經截肢起跳
器官衰竭係膽
The Atomic Priesthood Project (APHP) is an ongoing multidisciplinary project illustrating the relationship(s) between humans and deep time through the culture of nuclear waste stewardship. Initially conceived by Thomas Sebeok and Alvin Weinberg, The Atomic Priesthood was a proposed system of communicating the history, infrastructures, and science of nuclear waste materials on geologic timescales through the use of ritual, allegory, and superstition.
又咁講,如果係其他勁野,一早係德國已經出左事,未到佢買
大把咁嘅人,以為古董舊品,尋寶執到寶心態去買。

都係大陸好,係街邊買到嘅所謂舊嘢,100%造舊假嘢
我就係諗點解賣俾佢果個持貨咁耐都無事
正正因為咁先有吸引力

好似支那D野咁,全部都一式一樣,TAOBAO 都買到既野有咩好
邊度hea

神根同非神根咪又係過同一條security check
火星救援套電影,男主角攞嗰舊野取暖係乜東東?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞