喺德國跳蚤市場買咗舊嘢 原來係放射性嘅

221 回覆
281 Like 6 Dislike
希望了解更多
取材自真人真事
巴西有個垃圾場係市中心
有人偷左廢棄放射機個核心
拆開拎啲粉黎玩
四十萬人間接/直接接受過高強度幅射

兩分鐘唔只應該得消防車到
直頭要call曬全個省幅射處理專家趕去

美國有單Therac-25幅射射到兩個腦熟左

上年美國有單幅射師長年開關手指生癌
個事主無著保護衣就咁打開左咪好撚大獲?
個事主依家咩環境?
買咗個核電廠返屋企
放返入去先啦
NecessaryOne6741 OP
•2d ago
Higher than usual but nothing dangerous
認真討論

有paper 研究過點樣避免核事故
結論係勁難

基於墨菲定律
就算建築選址設計用料都做到最好
國家政局經濟穩定 專業人才持續供應
仍然避免唔到呢種微乎其微嘅流出
但凡有迭代零件淘汰
一定有流出事件
而改朝換代帶嚟嘅威脅係更意想不到

有啲保障方法可能古老但仲有效
有人提議成立兄弟會之類秘密宗教
世代相傳 用向脈同儀式 立約同信物
比起國際組織 官僚政府 或者經濟鉅頭
更可以保到
刮佢會發生咩事
咪輻射中毒
咁都娶到老婆
真係咁誇張咩?
早兩年咪傳咗一排
支那建築材料含幅射
最後好似又不了了之咗
而家咁多戇鳩返去玩都未死
原始方法反而得
alpha 穿透力低過平時講果種gamma好多
白紙都隔到
https://nuclearenergy.clpgroup.com/tc/nuclearpedia/radiationProtection
都好大個radioactive嘅marking響度喎,低能到拎翻屋企擺?
如果唔係作故仔,應該會上新聞
幅射強度唔同
好懷念House

Everybody lies
Not great not terrible
可惜無咁多現實案例可以繼續寫落去.....?
放射性 係咪以人類所知 最危險既野?
後面果兩單未聽過
好似話證實咗係冇乜嘢
如果放射性咁勁,正常海關嗰啲機係感應到
有人提議成立兄弟會之類秘密宗教
世代相傳 用向脈同儀式 立約同信物
比起國際組織 官僚政府 或者經濟鉅頭
更可以保到

然後真係發展左做邪教就好笑
咩邪神要吸人血接受活祭

而改朝換代帶嚟嘅威脅係更意想不到

唔明 係講緊零件更換定係人員更換 定係政治動盪
無開果時應該只係影到一舊鐵/保溫壺
如果唔係一早病晒死晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞