早兩日元朗跳樓嗰位15歲小朋友,原來佢父母日日都打佢

495 回覆
860 Like 29 Dislike
唔好衰比人睇,搵到錢快啲搬走
打細路正仆街
香港大把老一輩教仔方法 靠打唔俾錢唔俾零用錢 以前我父母都係咁 我16歲離家出走 自己搵自己食 而家大咗有家庭 都會好錫自己個女 未打過 基本上都會滿足佢 己所不欲 勿施於人 自己夠慘 唔好下一代嘅人同自己一樣受罪 打仔撚真係不得好死 早啲落地獄 到而家出街見到打仔撚 都會出聲鬧佢父母 睇唔過眼
冇錯係兩單嚟,元朗15歲嗰單係琴日報新聞大家先知(應該佢係星期五至星期六半夜凌晨時份跳落嚟),另一單係屯門13歲係今日朝早有新聞報上嚟大家知。

嗰條link入面嘅#71留言層主就係講緊元朗15歲呢單,貼咗喺屯門13歲嗰單嘅post,因為兩單日子太接近,可能係嗰位層主將屯門13歲嗰單同元朗15歲嗰單撈亂咗。
清楚明白

前後兩日屯元天都有差唔多年紀嘅後生跳落嚟真係好心up
總有香港啲仆街狗社工 無論對錯都係幫父母 特別係社會福利署個堆狗社工 呃飯食 搞細佬仔最叻 有事冇事踢人入男童院
基層既細路,我諗最多有2,3成大個可以爬上中下產或以上,
讀得成書見過下世面,就大既知其實社會係分左好多等級,
就會識放資源去自己既下一代

不過要向上爬都真係幾難
你點知無?
呢個社會真係奇怪,總係有班無能力無資源無本事響社會上生存都有困難既人不斷生仔,想生完啲仔女當自己係一尊佛咁無條件供養自己,打不還手,罵不還口,高壓咁操控下一代,最好仔女出人頭地(發達揾到錢)為無本事既自己響親戚朋友面前爭返一口氣,呢班無人又唔諗下自己既行為係不斷透支下一代嚟拎着數,拖緊下一代後腿,真係身為人都唔配做,點解仲要咁自私結婚生仔?
搵到錢都無用 如果親戚朋友既仔女搵得比自己仔女多
你係佢眼中仍然都係無用 因為係面子既對決 佢已經輸左比人
所以我就會話 隔離d飯總係香d
大部分老豆老母總係喜歡睇唔起自己d仔女
總係覺得自己d侄仔侄女 姨甥仔姨甥女比你好
無他既 想威嘛 威到咪起親戚朋友面前話你都唔係好叻姐
威唔到咯 咪返到屋企屌到你仆街 起碼成個月都係說話聽
[quote]搵到錢都無用 如果親戚朋友既仔女搵得比自己仔女多
你係佢眼中仍然都係無用 因為係面子既對決 佢已經輸左比人
所以我就會話 隔離d飯總係香d
大部分老豆老母總係喜歡睇唔起自己d仔女
總係覺得自己d侄仔侄女 姨甥仔姨甥女比你好
無他既 想威嘛 威到咪起親戚朋友面前話你都唔係好叻姐
威唔到咯 咪返到屋企屌到你仆街 起碼成個月都係比說話你聽/quote]
已前細個會覺得做社工個班人係真心想幫人 但當接觸呢班人之後真係改觀哂 成班都係偽善到都不撚得了 又鍾意權鬥 大部份都係人工高能力廢又懶 佢地真係好彩叫有個社工牌 呢班人如果出到去私人公司做根本生存唔到
我以為仲做緊學生嗰陣遇過一個讀緊社工準備拎社工牌嘅女人,呢個女人勁鐘意玩小圈子,同組人開一個WhatsApp group,然後將最叻嗰位分咗出去將另外嗰班又開一個group 私底下傾計,之後又將能力最差嗰位再分出去將剩低嗰啲人又開另一個group又私底下傾計,後來我知道佢原來又分咗我出去再個別組員傾計……真心頂唔順我都搞唔清係我有問題定佢有問題,反正我之後就唔想再見到佢然後我知道未來會多一個咁嘅人出嚟做社工
社工班人本身讀書唔叻,無專業技能又無同埋心,返工只為逗份糧

試過打啲社工熱線,條撚樣未聽完就cut我線,之後我覺得求人不如求己,啲社工只會想做最簡單既case,meet到kpi收工準時跳point升職就算,唔好相信社工會幫到手
唔好話社工係作為佢嘅正職先,即使係一般人做其他職業,至少都會有一個作為人嘅基本同理心同良心掛…呢種人作為社工反而比起其他職業嘅人更冇同理心更冇良心,真係屬於社會垃圾對社會一啲貢獻都冇,都算啦,仲要害到其他人呢吓先賤格
咩叫好彩 人地比錢讀 畢到業 證明佢已經有依方面既能力 係 無錯 依個行業係有啲社工濕鳩 但每個行業都有依啲人 醫生有 律師有 社工有都唔出奇 仲有你話人工高 其實係專業人士界別 唔算高啦
社工屬於文科,唔需要話學啲咩好覆雜嘅計算、物理結構、機械構造、化學元素、病理剖析,喺所謂專業界別入面自然唔係位列前矛。
做人都要有底線知道咩唔可以hea底求其過咗去就算,但社工真係最基本要守住既底線都唔覺有,聽hotline嗰啲社工根本係唔想做但人工又照收,如果要f2f對人嗰啲post真係唔知有幾多case係求其close file,有幾多人被耍走

對比老師,社工真係唔值咁高人工
社工係社會垃圾嚟,知道自己無職場競爭力嘅都選擇做社工老師
大部份係prioritize咗自己 或者某個仔女
男權都係
呢啲情況又唔會幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞