梁小龍評周星馳功夫水平:如果輸給他,老子白學功夫幾十年

203 回覆
6 Like 190 Dislike
星爺又無強調自己功夫勁
佢係功夫迷啫
有咩問題
下 我聽個版本係
洪金寶俾人踢穿左個肚,d 腸跌到一地都係
然後李小龍轉身走左
佢先敢執番 d 腸
自此佢就好尊重李小龍
咁咪係囉

大家專精嗰瓣都唔可以話係一樣
我聽條問題嗰陣都𢱑撚哂頭
一個專注喺影視上面 偶像係李小龍先生
因為佢偶像嘅原故學過一啲武術嘅皮毛
另一個你都識講專注喺武術方面 後生嗰陣拍過吓啲武打片

兩樣都唔同嘢嚟
問問題嗰個已經有問題
答佢自己砌唔低佢幾十年功夫白練嗰個更加有問題
你話佢堅係有料周打唔過佢更加有問題

幾撚時有質疑佢冇料唔好打
你連問題喺邊都睇唔出

武功再好都鬥唔過洋槍啦
真係子彈都接得住
惠敏哥唔洗劣下化
周星馳都係棍, 點會唔打得
我記得既係
洪金寶仲係𡃁仔個時入行做武師仔時
見到李小龍時講左句 你隻腳幾快喎 李小龍下意識以為佢係想挑機
問佢 想點?
跟住洪金寶見狀就諗住死頂就大家試下手
擺好馬後 洪金寶想郁個下李小龍隻腳已經到左佢塊面
跟住洪金寶就心服口服了
仲有單係陳惠敏定李家鼎講既 李小龍舊時會攞罐鷹嘜牌練奶表演一隻定兩隻手指隊穿佢
同埋有單係唔記得都係呢兩個邊個講 有個武師定𡃁仔係片場話望左李小龍好耐 話睇通左佢每下起腳前都有個破綻位 俾李小龍聽到 跟住挑𡃁仔話試吓 點知真係kick低左李小龍
跟住李小龍起身追住佢黎打
幾廿人拎住刀
唔斬到你變肉醬意粉都偷笑
仲話輕傷全身而退
係囉李小龍廢到連羅禮士(6次世界空手道冠軍),同李小龍對打完,都要話李小龍

羅禮士又唔係圈中人唔使睇李小龍面色做人,本身又空手道冠軍唔驚李小龍fans尋仇

到底點解要話李小龍好打呢佢,真係諗唔撚明,你咁撚醒解釋黎聽下
周星馳後生嗰個年代,功夫好盛行
好多人學功夫,但係都有好多人混水摸魚扮師傅
第1單洪金寶係咁講
第2單係鼎爺講
第3單無聽過
一個係個前輩親眼見完再復述我聽,幾多成真我就唔知,但佢係好虔誠佛教徒,我覺得佢最多記錯唔會講大話

第二個就要係節目上面講,有無保留有無加多減少都係得佢知

但邊個講法都好,都係覺得李小龍勁,細節重要咩??
利申無睇電視
岩,咩泰拳空手道柔道都唔應該再存在,一街都飛機大炮仲練咩武術 甚至gym都唔應該做,練咁大隻做咩,一街都飛機大炮,係唔係咁講
做gym 係要黎食女

師兄分清楚先
根本問野果個記者有問題。
梁小龍又答得笨,擺左自己上枱。
咁泰拳空手道柔道功夫都係強身健體同興趣姐,關飛機大炮咩事
床上功夫
連登真係多白卡仔
條撚樣出拳打空手打鋼珠嫁 之前有睇過張圖嗰隻手睇完根本唔會同佢打
其實周星馳真係覺得佢打得好先搵佢,周星馳有講。洪金寶都話佢抽得
最緊要睇有冇腹肌
打啦你地… 好悶呀
又公平D講, 功夫不外乎力量/反應/速度/靈活, 成龍後生全部都係一流。
而且佢乜嘢出身? 細個就一日喺條街, 之後出嚟社會混, 全部都係三教九流, 肯定打交多過食飯。 打職業選手唔敢包, 但係亦都肯定唔會係三腳貓。
條友演藝生涯得三個高峰位
1. 李小龍死之後拍埋D老翻李小龍片
2. 亞視大俠霍元甲
3. 功夫

如果唔係有功夫, 條友做帶貨都冇資格
其實而家網上都搵到片, 係林正英做替身替石堅, 休息時同李小龍玩2手。
大家企定, 突然間李小龍一揚手, 之後出側踢, 收埋腳啦, 林正英先啱啱舉手檔緊李第一吓揚手。 李小龍笑騎騎, 林正英呆咗喺度。
係有片為正, 唔係吹水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞