梁小龍評周星馳功夫水平:如果輸給他,老子白學功夫幾十年

203 回覆
6 Like 190 Dislike
資深動作演員梁小龍早在70年代走紅,到八十年代尾被封殺而淡出幕前,直至周星馳力邀他出山,在電影《功夫》中飾演「火雲邪神」而再度人氣急升,助他重返幕前工作至今。

近年梁小龍頻頻拍片大講與星爺缺裂經過,一度引起不少話題,近日他又拍片談到星爺,有人問他:「聽說周星馳功夫也很厲害,但是他打不過你,是真打不過你,說周星馳是會功夫的」。起初梁小龍說聽不清楚說誰,後來知道在談周星馳,他立馬說:「我不敢說他了,說了馬上有人呼應」,之後接著說:「如果年齡跟我一樣,到現在還可以切磋,沒問題,隨時放馬過來,同齡的我不是為了輸贏」。

到底如何評價星爺功夫如何呢?梁小龍就如此回答:「如果像剛才說那個名人,如果輸給他,老子白學功夫幾十年了」。
哇屌,過左咁耐都可拎出來講
月經
講功夫梁小龍勁過李小龍
李係開創門派果下勁
佢好似真係有料 洪金寶講過打星除咗李小龍仲有梁小龍 仲話佢一個打幾個 但應該係n年前
廢老死痴
人地周星馳都冇話會抽得贏佢
明明星爺都退左幕前,但係總有班人仲係要痴佢個名黎發揮
講真呀90後唔係功夫都未必個個識你啦
真係有料又點
星爺得鬼閑睬你咩

影視成就又冇人咁高
係有本事咪推崇自己叻嗰瓣做大做強
子彈都接得住囉

但我連你練嘅係咩都唔知
冇星爺連唯快不破都唔係死廢老
未見過星爺出聲
原來星爺識功夫 第一日知
有次睇到電視重播霍元甲
我問我老豆 做乜呢條友大番薯咁
但有咁多鏡頭
我老豆話 屌你 梁小龍好好抽嫁 腳好勁嫁
呢句野 我一直記係心啦

之後係goji 見到佢做gym
我睇骨架 睇佢操
我都睇唔通佢有幾好抽
星爺由班小丑玩
真係識打果d 點會鐘意李小龍
花拳繡腿
佢勁在講野有文有路,個look又幾有型,諗到手指指下指下做signature 果下好野
天下武功 無堅不破 唯快不破
火雲邪神武功蓋世,斧頭幫全體同仁向邪神敬禮
做gym同打拳腳交有咩關係?
無周星馳 佢仲有人記得咩
照下自己個光頭先
周星馳係貪你夠騎呢 唔係貪你打得
乜鳩野問題黎
周星馳本身都唔係出名好打, 根本"功夫"只係一套科幻片黎姐
正如你唔會去討論奇洛李維斯好唔好抽一樣

你話周星馳份人閪, 話佢套戲唔好笑, 呢d都仲有討論價值
呢條老野本身已經柒, 去認真答呢條問題真係搞到自己更加柒同埋好小氣
聽講 豬肉榮打交都好撚勁
好抽既蕃薯
石堅真係勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞