原來ios18更新咗零件鎖id

275 回覆
1025 Like 7 Dislike
要報咗遺失模式先係
塊mon都鎖到?
壞消息就係以後維修一定畀apple賺,維修老有原裝零件都唔知係咪老鼠貨
如果真係鎖到絕對係好事
不過估計都係鎖啲值錢零件(晶片/mon/鏡頭)
就算唔得都可以直接當電子垃圾賣
轉投華為
用華為呢
仆你個街 華為黎既!
A iPhone = 你本人部電話
B iPhone = 開咗lost mode 嘅電話
C iPhone = logout 晒Apple id 嘅電話

你喺A iPhone 裝B iPhone 嘅mon
你要login B iPhone 嘅Apple ID

如果你喺A iPhone 裝C iPhone 嘅mon
你就正常冇問題咁用到
咁本身個Apple id 綁嘅device id 點算
無人收咪識
唔信大陸冇方法破解
而家係唔俾係用冇經解鎖嘅二手機做零件,同Apple一早已經妥協,之後用戶用非原廠零件維修都唔會再有警告/閹割功能,唔明點樣逼用戶法
Apple 已經令大陸破解唔到Activation lock.
咁起碼都係正版先啦
一搶就飛機同甩sim
得唔得
一早bypass到
可以將個rom燒返落去新mon 有返true tone
有Apple id
你第一次開機login完就已經鎖晒parts 斷電都改唔到啦
到時零件入面既零件都拆埋出黎用
要入遺失模式有幾難?
唔見咗電話都好快入到
又打稻草人
又係個D on9成本論
部機每件零件成本加埋2000就當部機成本係2000
研發 設計 UI iOS唔洗錢?
運輸 鋪租 Back Office既所有野唔洗錢?
你不如開間公司淨用貨品成本價賣俾人仲要蝕住做售後黎造福人群
代理維修部應該有Service Menu做維修,通常依D都會教師傅測量邊D位置去睇邊啲零件壞!
不過而家電路版上零件細粒,又多BGA封裝零件,要更換難度其實好高!仲要整完可能出其他問題又要同個客拗數(可能你整A part,但冇耐壞咗B part..師傅你就識分啫,但個客唔識只係知俾咗錢整完冇耐就用唔到)
所以費事麻煩通常都一整塊板更換..
如果果個系列成日壞,有啲代理仲會報死埋俾個客!(即係報高價叫你唔好整)
咁EU之前立法要Apple轉type C/開放3rd party App Store/降低維修難度嗰啲唔通係咩事都冇發生過?
講真 如果真係咁想可以趕絕偷電話既人
我又覺得無問題
但至怕佢地用舊parts粒ic換落新parts到 又可重新
咁一樣玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞