原來ios18更新咗零件鎖id

275 回覆
1025 Like 7 Dislike
你理解錯
成個post好似得你理解唔到
你衝出嚟之前究竟睇晒未?
究竟有冇辦法得知“未知的零件” 係邊一個原因,唔想中25% 鎖機

點解用2手iphone 會好似比人鏈住春袋咁

咪俾你買嘅時候check囉鏈咩春袋
請問點樣check 到未知的零件係衰邊樣?
Day 1見到未知零件就唔好買
買果年都未有呢個問題
所以你部二手機幾時買?咩型號
未知零件關呢個post咩事?
升級有機會鎖機
關升級咩事,「賊贓零件」同「副廠/雜牌零件」係兩回事

未知零件通知一早已經有啦,你以為iOS 18係更新未知零件?
唔係呀,未知的零件有最少4個原因,但部機唔係話你個衰邊飯

如果你踩中係人地既parts 而人地報失mode , 你一升級必然鎖機
所以你部二手機幾時買?咩型號?

鎖機就唔會俾你入setting睇未知零件啦

定係你day1買返嚟已經係show「未知零件」?

我記得呢個post 本來IOS17 仲用到,寫住未知的零件,一升上18就即鎖乜都用唔到

亦即係話拆件以前淨係鎖底板,依家只要其中一飯都會即時死亡

咁樣唔恐佈咩? 如果保養過左拎出去整,店主有講明會變成未知的零件但可以正常用到架,但幾年之後無啦啦升級之後就鎖機
咁如果第一次換左第三方零件先開鎖都鎖到特定零件?

可以係硬件唔相連情況下都鎖到硬件?
所以我咪同你講:「Day 1見到未知零件就唔好買」

你仲同我講:「買果年都未有呢個問題

點解你會覺得換過不明零件嘅二手機唔係問題?
明明買二手機第一件事就係check有冇未知零件
所以你部二手機幾時買?咩型號
未知零件關呢個post咩事?
升級有機會鎖機
關升級咩事,「賊贓零件」同「副廠/雜牌零件」係兩回事

未知零件通知一早已經有啦,你以為iOS 18係更新未知零件?
唔係呀,未知的零件有最少4個原因,但部機唔係話你個衰邊飯

如果你踩中係人地既parts 而人地報失mode , 你一升級必然鎖機
所以你部二手機幾時買?咩型號?

鎖機就唔會俾你入setting睇未知零件啦

定係你day1買返嚟已經係show「未知零件」?

我記得呢個post 本來IOS17 仲用到,寫住未知的零件,一升上18就即鎖乜都用唔到

亦即係話拆件以前淨係鎖底板,依家只要其中一飯都會即時死亡

咁樣唔恐佈咩? 如果保養過左拎出去整,店主有講明會變成未知的零件但可以正常用到架,但幾年之後無啦啦升級之後就鎖機

咁本來Apple就係想大家幫襯番佢原廠維修
而唔係幫襯外面用「未知零件」甚至「賊贓」嘅鋪頭

所以最後Apple都係有賺
我清楚你想表達啲咩,但過保原廠換MON 好貴

出去換平好多,雖然唔知來源,但當年唔會升級IOS 就同你鎖機咁大獲喎
出街維修iPhone 只有一個原因,死底板而需要拎返signal record(冇得backup)

其他一律返Apple 整/換新iPhone

彈失物主人鎖機即係「處理贓物罪」店主驚過你啦
唔係拆件機先會彈,依家講緊拆哂件既機喎
換電無事….上個禮拜先自己換,早兩人升埋IOS18
電池同Mon一向都有ID認證只不過之前同原機ID唔匹配只係彈通知,依家直接鎖埋。但重點係呢樣一早破解咗......直接原機換IC加密晶片就係,即係呢個IOS 18更新完 = 冇更新換原機晶片一樣完美解決。有利潤就有市場.........要杜絕的話由Apple自己做起啦,官方自己做埋所有維修而且換零件同依家華強北維修價錢差唔多,成件事就冇利潤冇市場啦不過就造成其他後續就業 / 經濟 / 社會問題啦
證明你買到既電唔係拆機件
我唔信班華強佬破解唔到
由iPhone 12 開始
咁好簡單
粒chips同個mon 仲同其他零件對應
除非你換晒成部機所有嘢
但如果係咁嘅話部機本身都鎖住都係冇用
OK. 陣間做勇者升上ios 18 beta試下味先, 炒左就落番黎17 ,
或者比幾舊水華強北換mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞