原來ios18更新咗零件鎖id

275 回覆
1025 Like 7 Dislike
咁好嘅功能,點解等到ios18先有
你讀寫障礙?
其實鼓勵返d人買副廠/原廠件就得
副廠有授權 但平d已經係一個選擇

買咗老鼠貨仲可以告返個網 除非喺黑市買
唔係好明點解破唔到
難度高咗咁解
假設2部部機
A機 id ABCD
縛左個mon s/n: 123456
B機 id EFGH
縛左個mon s/n: 654321
A機爆咗mon
B機係偷回來去華強北拆散了
整機佬咪將A機mon個id
換ic又好, 寫過又好
套落B mon度
未有Id 咪唔match id 囉
佢地覺得長=勁
話時話,出咗呢個新措施之後
先達會唔會好多舖頭執笠?

收埋收埋咁多鬼機之前

同一時間鎖撚晒
諗起都開心
Apple只係鎖住遺失機嘅零件,阻止被移植
減少偷機意欲,係德政
你舊MON 爛左, 拆粒Chips出黎
舊mon 粒chips 裝上 老鼠貨mon 度

咁咪用得
個mon同粒IC度仲有一個Key你對唔返你焊落去都係死嘅
幫你含埋啦
先將爆mon機downgrade,
再換老鼠件?
我比較期待升IOS18果日會唔會好多人無啦啦中伏
爆MON拎過出去換果D死緊
換過電都可能死
停左自動更新先囉

同埋唔知呢個機制會由邊一代iphone 開始套用?
定係由ip15, 16 先開始?

要等IOS 18出左先知

不過換過零件既停左IOS自動更新先實冇錯
冇錯,一係就用apple 二手原廠維修,一係就用大陸副廠
唔係喎,依家似係非知的零件會變鎖芒

我理解的話請指正
其實我想知,換左人地粒電,或者MON,或者背蓋

係咪會唔會出現未知的零件,定係因為都係原廠零件所以唔會通知但會一升到ios18就突然死亡?
唔係二手唔二手問題,而係icloud有冇unlock find my iphone
而家個理解係如果果D零件係已經報失左既就會係IOS18鎖你
拖累社會進步嘅就係你呢啲知識淺薄
鼠目寸光淨係識睇物料成本嘅廢老
我睇番官網寫,即使係換左MON 依家冇事都有可能一升就鎖

未知的零件,即使換左人地個原廠MON,如果冇經佢地做“配對” 都等同未知的零件,升上去18要睇彩數,CLS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞