Model 3 / Y 集中討論區 (21)

945 回覆
3 Like 6 Dislike
而家新買既model y都冇左咩?
唔驚破保可以自己加
諗住等下年,但係下年應該都一定已經割咗
所以好糾結,應該而家出定等下年,明知而家已經係水尾
會破保?
想請問吓咁多位師兄,如果想喺私人市場買部Model Y有無咩要注意?程序上其實係唔係同買二手油車一樣?
唔該咁多位大佬
打死都要支棍咁你就而家買現款
又要支棍又肯等年半以上,新款就自己裝,不過有機會破保
又唔想破保,又要棍又要新款就冇呢支歌仔唱
好似返原廠嘅時候見唔到就得,不過都有辦法check到有冇搞過電子嘢,睇佢搞唔搞你
有冇師兄知道幾時抽新車牌?係咪約2簽嘅時候應該知?
如果連指揮燈都適應唔到,不如買架油車比佢簡單用算喇,one pedal drive隨時出事害左佢
大細訂都係26號之前落左
y好定3好交叉點
我見Y而家都有得教做油車mode, 新Y唔知會唔割埋
一家大細要空間一定揀Y,長期一兩條友冇負擔就3得啦
咩叫油車mode?入到油
好似即係唔會一縮油就開始停
感覺新3 個自動水撥係接近弱智級數
最近呢年既tasla行車仲有冇雜聲?
大家有冇中充線推薦
上網睇人Review好似仲有,不過少咗好多
其實個OPD 個控制冇想像中咁差
反而控制得好既話基本上個加減速係線性過油車
不過減速方面就好考驗司機個預判,對於亂揸開車既人或者唔冷靜既人唔太適合
我反而想知用慣咗OPD,跳返上油車係咪好難適應?又或者一架電車做架車,另一架星期六日fun car,會唔會搞到隻腳short咗?
唔會,公司車係油車,反而會控制好左,因為習慣OPD 需要長時間電門控制,油門同break 個操控會舒適左,唔會大收大放
不過睇個人習慣啦,司機渣開鍾意大收大放 激進型既咪唔習慣OPD
你要有心理準備要返廠跟 而且有機會唔係一次攪掂
花時間但免費幫你整
show room 現場有冇齊曬咁多隻色可以望下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞