彭定康偕200港人倫敦慶80大壽 嘆蛋撻鬼馬笑言:唔好話我老婆知

145 回覆
585 Like 13 Dislike
"政治冷感" 其實係 "身在福中不知福"
1967年左派暴動殺人放火放炸彈之後,港英政府冇乜春都國安咁大大力打壓,而係猛咁改善住屋醫療教育等民生問題。

一個政府係覺得人民生活安穩就唔會搞事,另一個政府係情願攬抄哂所有經濟和民間組織,都要用威嚇同暴力打到你服,令人民唔夠膽搞事。邊個有效,邊個真係為人民好? 大家心照。
當時香港集齊哂天時地利人和,港英政府手執一好牌,而且歷任港督在治理方面又有出咩大差錯,結果咪造就左香港成為東方之珠。
點解佢咁肯定蛋撻冇毒
咁可能係肥彭,始終我好撚黃
咁你同我勢不兩立
孫中山當年都有講過
點解英國人短短幾十年可以造就香港由漁村變一個有體制嘅城市,但中國有五千年歷史文化但都造就唔到另一個好似香港嘅城市?
你講嘅就係原因

真正受人愛戴
我有朋友去左英國之後,識到肥彭一個朋友,然後托佢送卡呀口訊呀俾肥彭,多謝佢咁關心香港人。
你啱。完全同意。
不過有樣嘢我想補充。

而家唔知啦。但係林鄭果期其實港共了解民意嘅程度可能高過港英任何一屆港督。
條癲閪每一個政策都係同香港人對著幹。佢係明知你想要乜,就偏偏唔俾你。

唔係對民意有高度掌握,無可能嘢嘢都咁準。
所以每次有人話港共唔聽民意我都有保留。嚴格黎講佢唔係唔聽,甚至聽得好清楚。只係唔遵從。
呢樣嘢要攪清楚,不能含糊
睇你對國際大都會既定義

日本當年經濟愈好愈排外
你唔會見到東京好似當年香港咁一地外資公司
呢樣野就算今時今日都係
外資好難打入日本市場

重工同科技野呢啲實業野
當年不受重視
個個都覺得集資炒股炒地炒乜炒物之類炒賣野先係賺大錢
就算日本都係咁覺得
只係日本玩到泡沫爆破後無得再咁玩

變相當年就算日資公司要食亞洲區內大茶飯
佢哋會到轉係返香港開分公司或者集資上市起雞棚
咁D支支女人拎學生簽證去英國做雞就唔會做埋間諜?
依樣人地一早做緊野 查緊啦

巴打你呢個觀點第一次聽
唔講唔覺,你講一講又有啲道理
講個女嘅痴線程度應該係
好有道理.....50條是非全部答錯,基本上係要識哂所有答案先可以做得到。
肥彭當年一定係高票當選港督啦
希望肥彭健健康康,冇病冇痛
我都好想見肥彭真人
因為風光過(唐朝盛世,宋朝發達),所以就好撚守舊,覺得原本嗰套先啱
要覺醒咗,發覺要同西方科技接駁先可以入流,咪要痴
好似洋務運動咁,咪又係死喺乜𨳍中學為體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞