彭定康偕200港人倫敦慶80大壽 嘆蛋撻鬼馬笑言:唔好話我老婆知

145 回覆
585 Like 13 Dislike
一樣都冇, 強國真係有料
咁又唔好吹咁大大把人仲有記憶, 文化輸出香港亦都冇日本咁猛料, 係香港電影稍佔優勢, 但成個流行文化絕對係日本領前, 香港都係炒日本搵食, 就算你話講最勁嘅梅艷芳其實都係copy中森明菜
有時諗其實亞洲人出咗咩事
明明又唔係蠢,不過永遠係要痴一痴西方嘢先會進步
日本南韓台灣新加坡香港都係咁
95-97因為大陸打左好多強心針, 雖然都係走左好多人不過溫水煮蛙, 回流都好快
由其是地產商一早表誠, 當時真係冇人會覺得咁快會現身
以前成個香港就係一個景點
亞洲有個地方竟然咁國際化、有效率、有活力
肥彭 we miss you long live good health
好似MNC 個鬼佬regional director 同你分好左工先叫你做
花紅好 福利好咁
首相級人馬黎 冇一個夠佢玩
同一個制度下 點解班鬼佬可以咁鳩
當然個workplace 文化好過香港就真
肥彭都已經八十
個形象永遠定格五十左右
執行力就不嬲東亞人都做得好既
人種問題, 係勤力既
儒家文化
原來 RFA 而家係連登有專人出po
唔講政見 其實係
97前幾年已經唔係正常增長, 而係飲鴆止渴, 死谷爛谷,務求喺97前最快搵夠最後一水就走人, 搞到果陣百物騰貴, 人工遠遠都追唔上物價, 你覺得嘅所謂頂峰其實正正就係衰落嘅開始
真心祝肥彭一家健康快樂
講埋呢
果時香港最大吸引力係中西文化匯聚
具體啲講好難搵到個城市又有中式嘢睇又有西式嘢睇
亞洲其他地方人嚟香港,想平平哋嘅價錢,感受吓西方氣氛
西方人嚟香港,因為多中式嘢睇而且香港多人識英文,對佢哋嚟講方便溝通同了解文化
以上係以前香港旅遊底蘊,係攪一千個夜市一萬個說好香港故事都建立唔到嘅底蘊
物價升幅絕對冇宜家咁誇張
另外你不如話因為回歸香港開始衰落
以前香港最勁最叻就係唔知點解突然拎到國際個平衡點
喺文化, 經濟, 地域上嘅平衡點
果時行小政府大市場
市場供需機制會自行調節到平衡點
政府只係輔助,唔需要干預或者“親自領導親自指揮”
咩事撻完朵就算?
其實好大關係時代唔同咗,以前基本上係被動接收訊息,電視收音機報章,市民睇到咩就係咩,現在資訊流通太發達表達意見太容易,管理管治亦相對難咗好多,除咗極權以高額維穩之外,傳統民主強國內部問題越來越多同亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞