彭定康偕200港人倫敦慶80大壽 嘆蛋撻鬼馬笑言:唔好話我老婆知

145 回覆
585 Like 13 Dislike
應該好多兒登仔未感受過有港督嘅滋味
經貿辦個單呀」死左鬼佬個單
當年雖然物質上冇宜家咁富庶
不過overall嚟講個人滿足感同幸福感大得多
果時真係“屌,有乜大鑊嘢英國佬會攪掂,洗撚我操心”
真,除咗搵錢,啲心思用晒嚟諗有咩玩,港督都好似象徵式咁,哦~有個鬼頭阿head咁,你無乜需要理佢,佢亦唔會得閒就出嚟屌下你呢樣唔得嗰樣不該香港人甚至被笑政治冷感wfc,而家一出街周圍都圍繞住煩惱同荒謬
佢假嚟做乜
你睇翻佢喺FT同衛報出關於香港嘅文,唔會少得過佢歐盟bbc同oxford做緊公職果陣寫關於呢三樣嘢嘅文
EU之後佢已經無撈外交公職咁耐,寫香港對佢又唔係特別有著數
有立法局港督答問大會同市民答問大會,不過都係得彭督果陣先有
雖然果時啲人都會屌港英政府有咩唔好
但你會見到個政府真係會聽,佢哋係有進步同越來越開明
市民係對未來有希望
你地bno holder真係要多謝佢
都幾好笑 八十歲仲有咩需要做門面嘢
搞生日會都係用嚟替hong kong watch籌錢 用嚟倡議更多幫香港人嘅campaign
佢勁有遠見
佢係一個卓越嘅
你見到政治家相比政棍庸官嘅分別未?
佢係一個卓越嘅政治家
你見到政治家相比政棍庸官嘅分別未?
倫敦大酒樓度擺?
臨立會點嚟
80年代中至尾係起飛緊
80年代尾至1997先係香港嘅全盛期
去咗英國更加諗唔明點解英國人喺香港做得咁好,喺英國反而搞到一鑊粥
希望係好重要,嗰陣香港真係東方最耀眼嘅地方,國際大都會,嚟嘅人都係會洗錢亦洗得起錢,旅遊區都係鬼佬進口嘅無論食物還是科技都係最頂級唔係而家咁用chatgpt都要鬼鬼鼠鼠,一街都兩餸飯
同意
80年代中尾段開始見到麥理浩嘅政策收成期
我會揀1996年係最頂峰嘅一年,因為有珊珊塊金牌
香港人自我認同感係最高
果時真係個個都“我係香港人呀,屌
其實由起飛到最光輝都只係二三十年就玩完,但個光芒就好勁,勁到差多同大國競爭,世上無其他地方可媲美
果時真係無處不旅遊
我細個去嗇色園睇醫生隔離係黃大仙廟
等睇醫生果半個鐘,見證每3分鐘一架旅行車停車落客
有日本有韓國有黑鬼有鬼佬
出中環尖沙咀直頭去咗外國咁,三步一個鬼佬,十步個旅行團
嗰個年代香港人政治冷感就係因為大部分人都好滿足
一早就睇得出班港奸
national archive當年啲解密檔案講緊共產黨插手唔畀英國改革香港政制玩全面普選

英解密檔案指中方曾強烈反對香港加速民主

佔領運動將香港人爭取更大民主的訴求推向一個新階段,據英國最新解密的外交檔案指出,中國在上世紀中,曾強烈反對英國給予香港更多民主,並指若英國強行實施,中國會立即收回香港。(戴維森報道)

美國《紐約時報》周二(28日)報道,英國國家檔案館(National Archives)一批解密的英國外交檔案資料顯示,在上世紀中,多名中國領導人都十分反對給予香港更大的民主。

報道指,《人民日報》早前的一篇評論文章批評,“在150多年管治期間,自稱民主典範的英國,並沒給過香港同胞有實在民主……直到1982年至1997年香港回歸前的15年間,港英政府抱着“不可告人”的心態,開啟了香港民主的急速發展”。

英國國家檔案館最近公開的一些文件顯示,從上世紀50年代開始,由英國派來管治香港的總督,多次尋求推行民主選舉,但受制於中國領導人的壓力,最終放棄。檔案顯示,主管香港事務的中國官員廖承志曾在1960年表示,“將會毫不猶豫採取積極行動解放香港、九龍和新界”。文件又引述廖承志說,中方從不承認港九新界是英國領土,但英國繼續管治香港對中方有利,中方能透過香港與其他國家做生意,令中國得以獲取物資,所以才不要求收回香港。他說,“希望收回的,是一個發展良好的香港,而非一個爛攤”。

另一份文件亦記述在之前兩年的一次會議上,當時的總理周恩來向英國一名軍官表示,任何在香港引入一些“自治”的嘗試,都會被視為“非常不友善的舉動”或者“陰謀”。周恩來還說,這種做法會被認為是令香港走上獨立的手段。

這些威脅達到了預期的效果。在隨後的幾十年裏,英國再沒有為在香港引入選舉民主成分。

文章指出,除了證實中國最初反對香港實行民主外,這些文件連同前殖民地官員已經公開出版的敘述,也突顯了上世紀80年代初,中英雙方開始討論香港未來的時候,北京的態度變得愈趨強硬。到了上世紀90年代初,最後一任香港總督彭定康(Chris Patten)大力倡導在香港實行有限度選舉,增加立法會的民主成分時,北京顯得更加不滿。

彭定康不理會中國指稱民主會招致混亂的論調,賦予香港市民選舉30名立法局(現為主法會)議員的權利,當時的立法局共有60名成員。當時的傳媒報道指,時任香港事務主管的港澳辦主任魯平,更對這做法感到極度憤怒,指彭定康“在歷史上,成為香港的千古罪人”。

文件指出,有歷史學家認為,英國希望民主能讓香港市民鎮靜下來,並確保英國在這殖民地投資的穩定;當時香港人對於回歸共產主義的中國管治,感到焦慮和不安。

在當時彭定康公開發表的言論中,曾表示香港人理應在香港的治理中扮演一定角色。他在1992年向傳媒表示,“香港人完全能夠以負責、成熟、剋制和理性的方式,在更大程度上參與本身事務的管理”。而彭定康近期為佔領運動人士訴求的護航,亦招致《人民日報》的抨擊,指他上世紀90年代在香港推動民主起到的作用,是製造內地與香港之間“不少的隔膜”。

報道分析說,中國在今次佔領事件中不以“出兵”作出威脅,其中一個原因是,他們希望“一國兩制”的模式可以促成台灣的和平統一;而且北京也不想破壞香港極之成功的金融經濟體系。

文章認為,在1997年香港回歸後不久,中國就廢除了彭定康推行的立法會選舉,“另起爐灶”,增加香港立法會選舉的民主成分;到今年8 月31日,人大常委會定出的框架,更讓香港人一人一票選特首,但會有一個1200人組成的提名委員會對候選人進行審查。這個制度可能比英國統治下的制度更加民主,但卻不是香港民主人士期望的自決。
當年成個亞洲無一個地方見到香港車尾燈
東京當年衰退緊
韓國台灣未發展
新加坡仲抄緊香港功課
所謂亞洲四小龍其餘三個都係濫竽充數
得香港獨大

亞洲區內搵大錢香港一定有office
局長出去亞洲區內做經貿會議一定坐大佬位

文化輸出連日韓台都會追四大天皇張國榮beyond
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞