我看的那些港產片(79) [我談的那場戀愛/望月/武替道/紮職3/HKAFF/破。地獄/焚城]

347 回覆
4 Like 1 Dislike
就算唔知都可能有懷疑過,但太寂寞,又大把錢,所以冇所謂了。
演員,攝影,配樂等等都好出色,我覺得真心值8分以上。
套戲一直營造MC係會講大話但心地善良的人....例如話自己鍾意曼聯。
你咁樣解我先開始有啲明
我當咗依套係吳君如同mc嘅愛情片所以覺得怪
如果將依套用吳君如同mc各自去相信返愛情依樣嘢嘅話
應該會無咁kick
我仲未二刷,依稀憑電影節睇嘅時候嘅記憶去講
我睇完會覺得大約係一個互相救贖,搵返自己價值、覺得自己係可以愛嘅故事

好邏輯去分析件事係恐怖定浪漫
咁當然就唔值得愛,本質係騙案
但係現實中由倫敦金到physical
有好多嘅愛都係出自自己嘅缺陷
大家都只係未精神分裂嘅幻愛
愛嘅係欣欣定係法國石油工程師?
或者都係填補自己嘅窿窿
所以piano 成日都vo 講返細個嘅野

一個享譽盛名嘅社會賢達,佢無乜知心友、婚姻唔順利乃至俾人呃得到
全部都係源自細個嘅創傷
一個本性善良但係生活唔如意嘅少年橫空出現
一顆寂寞的心治癒左另一顆50路嘅寂寞的心
呢樣野浪唔浪漫?咁真係見仁見智
至少我會為佢地得到救贖而咇幾滴眼淚

套戲未必係全年拍得最好嘅電影
啲flaws 有人已講
但暫時都仲係我今年最喜愛嘅港產片
冇芯駖
只能說我談真係好浪漫

MC還個50萬同天橋個電話令到吳明知真相但都冇認為自己係騙案受害者

而呢樣野正正係現實最唔會發生嘅

連上星期二群星首映都冇佢
(AY.....)
人不在香港
之前吹到咁大期望好高
難免有少少失望
不過
札幌部分
的確係做到浪漫feel
真心覺得可以做得更好
好彩呢套戲唔係XX投資
永遠冇期望都係最好
直頭負期望先最好
諗起睇《風再起時》之前睇到咁多負皮
到真係睇就覺得無想像中咁差
雖然唔算鍾意,但觀感無咁難受
真係,我談本身睇完預告我諗住唔睇,見你哋話唔差先入去睇吓
又真
我談我完全冇期望下入去睇真係勁撚驚喜
風再其實真係唔算好差
但造勢造到咁勁之下交呢D貨就一定會比人屌
BTW我估風林就算今年12月真係上得到
下場好大機會都係風再起時咁
除非真係好好睇
否則D人一定PRESET左好負面咁入去睇
有時控制唔到,本身係連trailer都未必睇,但呢套係咁播
佢咁耐之前拍完,應該會係明日戰記個種feel
已經完全係負期望值
預咗所有嘢脫節
咁以juno track record
會似風再起時多過明日戰記啦
推理偵探戲我會較難容忍劇情bug,但呢套係講感情的浪漫劇,我覺得ok。
真,老豆呢段睇到角色描寫同感人,唔合理同好有情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞