我看的那些港產片(79) [我談的那場戀愛/望月/武替道/紮職3/HKAFF/破。地獄/焚城]

347 回覆
4 Like 1 Dislike
專業組真係永遠都有啲嘢係kick kick地
MC真係唔適合拍戲 平時都覺得佢算靚仔 拍戲特寫五官個下巴缺陷好明顯
後尾眼鏡look 都可以
佢係唱歌charm過做戲
有個側鏡影落去
我談
如果余笑琴設定唔係婦科醫生會睇得入戲啲
一來三姑做得唔似,二來造型都唔似,三來其實係第個專業都無影響

或者因為套戲係喜劇底
到三姑真係有得表現個陣覺得已經好遲下
始終覺得無得同《朱麗葉》個陣比
同埋真係好港產片常見缺點,唔多係人講嘅對白同金句
仲有好幾場啲打燈/調色都睇到好出戲

整體感覺反而有少少諗起《望月》
又係好多設定可以交代好啲但無寫到
不過《我談》起碼係睇得舒服好多
同埋啲牙唔齊
今日二刷我談
第一次睇個問題都唔嚴重
第二次睇更加覺得廣播劇用口講故仔好辛苦

但順暢嘅
同行一齊睇嘅都話收貨
個翻譯好勁

即時譯仲要好準 有埋個語氣
Joanna唔係流的
未必嘅
大陸人睇黑社會2覺得係愛國電影嚟
我談幾好睇喎
有返以前絕世好乜嗰堆陳慶嘉嘅愛情喜劇feel
好難得三姑無咗陣想搏攞獎嘅feel
stephy做得好放
夠索

不過有啲唔鍾意佢兩個最後都喺日本見到
以為最後都係見唔到就算
天下一發行、何妙祺執導的《我談的那場戀愛》於首天拋離對手後,周末獲略為增場至58院映逾430場,全日錄逾萬三人次,爬升八成六,每場平均人次達31,推算收入在86萬至90萬之間,似乎電影優先場口碑有點幫助,為電影於四天累積達240萬,看來今天要達三百萬該不成問題。
杜琪峯現身紐約
出席MoMA作品回顧展
談開拍《黑社會3》:
杜Sir想了一會:「拍咗就要《放‧逐》喇喎!」稱這問題問了十多年,「我…會拍嘅,拍完就走佬!不過啲人慘喎,拍我嗰啲戲,個個第日都冇得撈㗎喎。」傳譯轉達後,現場陷入一陣沉默。
真野唔好拎出黎講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞