我看的那些港產片(79) [我談的那場戀愛/望月/武替道/紮職3/HKAFF/破。地獄/焚城]

349 回覆
4 Like 1 Dislike
問題多嘴同多事嘅係班太監
從來都係班愛國愛港嘅執得正過中國人
如果前面加多個shot係女警落口供俾過mc 張相吳睇,問吳識唔識呢個人,吳好肯定話唔識,咁後面係相認到mc 個轉折會自然D
其實都係想講當初個場「約會」係真係有人陪吳一齊渡過,虛假中都係有一點「真」
最後同mc 車內車外相遇擦身而過相視一笑,完成約定然後各自繼續自己的旅程
但鏡頭拍到有少少佢哋會再續嘅錯覺
收到 今晚M記加大
應該查完先, 相遇可能下一年
我談的那場戀愛
個threads啲影評讚到天上有地下無
睇到有啲頭痛

但我剩係覺得好出戲
好多嘢都靠內心獨白交代
對白狂chok金句
再加埋用全知視角去說服觀眾
如果諗深一層喺吳君如個角度去睇嘅話
佢知道俾人昆
仲會覺得自己拍緊拖係好撚creepy嘅事

有人查佢個人資料跟佢喜好接近佢
話就話有日常對話 但吳君如根本唔會知邊句係mc打
邊句係同伙打
雖然喺吳君如跌低冇人救嘅時候打過俾吳君如 吳君如都係唔會知對方係唔係mc

日本之旅完咗之後仲癲
知道個法國佬係假人之後
幾句借口就可以繼續沉船都算

最後mc良心發現但其實撕開身份之後個交流都係得個喂字
晒完相仲要發現mc一直跟蹤佢
就算俾你認到mc喺日本你喊嘅時侯聽過下訴苦
但連最有戀愛feel嗰下mc都係喺吳君如醒之前就走咗 即係又唔知係mc
吳君如視角下可以確定係mc做嘅嘢根本少到極

依段關係真係浪漫而唔係恐怖咩

不過掉轉講mc鐘意吳君如係有說服力嘅
雖然creepy 但都可以係種愛
但我入唔到套戲想做出嚟嗰種浪漫愛
可能我唔夠信啦

如果真係咁都浪漫嘅話
何伯愛何太仲浪漫
何伯寂寞 何太為錢
何太都至少煲湯俾何伯而唔係送空氣
何伯仲可以唱反對無效
天下一有份古天樂今次又做邊個
佢做面具佬啱啦
但君如一直知道可能俾人呃
諗起都膠
其實將啲6-7分嘅港產片吹到8-9分並唔係一件好事不過講真話會比人屌
佢知道俾人昆
仲會覺得自己拍緊拖

呢個只係結果論,基於佢最後無財物損失,對方亦投放左時間心機成為佢嘅慰藉
呢個結果下就算睇返過程係謊言,最後個一下嘅制止,都令佢肯去信呢D係一段感情(肯信就係愛情),佢唔係受害人
如果結果佢係俾人呃左幾百萬對方潛左水就唔同講法了

同你相反,透過套戲我可以理解吳但理解唔到mc 嘅角度
工作上佢同一時間其實唔係淨係呃吳一個仲有好多個(佢係office開工係開住n個chatroom)。淨係對吳有同理心有內疚感良心未泯,肯投放咁多心機跟埋去日本觀察佢,但又可以同時繼續呃緊其他女人?
如果加多段係因為mc 新仔入行第一個有後著嘅case就係吳呢個潛力盤,白先生要佢擺低其他chat 全力focus 學習討好吳一個,間接令mc 投放過多感情落去最後呃唔落手,會易D說服到我
電光毒龍鑽 不知所謂
唔知點解覺得MC個角色似暗戀Stephy
勁似殺神特工占士麥艾禾暗戀安祖蓮娜祖莉咁樣

佢返到香港以為可以見到法國佬嗰吓嘅開心
同埋之前ff同法國佬生活
令依句唔多成立
喺佢自爆自己唔係做護士嗰時佢就開始信法國佬係真

所謂一直知道自己可能俾人昆 仲要係俾警察問先講
說服力好低
最最最重要邊個做冰佬
其實有損失 捐過錢俾牛同埋俾錢幫佢唔洗陪老女人過夜

可能我唔夠信 個過程說服唔到我依段關係都可以叫戀愛

同埋同意mc如果專昆吳君如嘅話說服力會大啲
都係Mr. Cool
劇情係有啲位解唔通,例如MC第一次去日本已經唔合理。
不過成套戲睇得舒服,比想像中好睇同感人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞