我看的那些港產片(79) [我談的那場戀愛/望月/武替道/紮職3/HKAFF/破。地獄/焚城]

348 回覆
4 Like 1 Dislike
想叫醒兩個男人唔好再自欺欺人,你哋根本唔係父子
而倫敦金都係世紀大騙案
其實我覺得呢個位好正
呢個解讀昇華咗個笑位
咁正如唔係套套港產片都有天下一一樣啫,富都青年咪mm2
都幾典型運動勵志片,不過寫屋企人煽情得嚟幾有效果,肥仔表弟搶鏡但誇張過頭
陳澤耀增肥個效果確係好勁,肚漲到咁塊面都唔肥又冇雙下巴,初初我仲以為佢只係裝假肚,我諗肥姜應該更羨慕佢
我麻麻地係d非笑位時間玩第四面牆
同埋個劇本都幾唔夠血肉
城寨下年1月日本上

https://www.youtube.com/watch?v=hhNkTpzjWBg

トワイライト・ウォリアーズ 決戦!九龍城砦

香港歴代No.1大ヒット!!!
アクション映画史にその名を刻む新たな傑作誕生!

2025年1月17日(金) 新宿バルト9ほか全国ロードショー
https://klockworx.com/movies/twilightwarriors/

【STORY】
九龍城砦(きゅうりゅうじょうさい)――そこは、かつて無数の黒社会が野望を燃やし、覇権を争っていた。 1980年代、香港へ密入国した若者チャンは、黒社会のルールを拒み、己の道を選んだために組織に目を付けられる。追い詰められたチャンが命がけで逃げ込んだ先は、まさに運命が導いた九龍城砦だった。彼はここで3人の仲間と出会い、深い友情を育んでいく。しかし、九龍城砦を巻き込む抗争が激化する中、チャンたちはそれぞれの信念を胸に、命を賭けた戦いに挑むことになる――。
韓國十月上
希望宣傳同發行可以好啲
離婚啦
好事,日本好多人對城寨同港式打鬥有興趣,呢套我估票房唔會差。
:我話畀你聽,我地唔離婚呀!
淨係呢兩個cast都值得入場
原來夜校都有
想喺日本睇
夜校套戲本身真係好唔掂,浪費左演員。
先前落畫電影公映期
從今以後 (1/5/2024 - 11/9/2024)
> 公映期為 19 星期,包含 120 日、約 2482 場 (不包括優先場及電影節場次)
海關戰線 (5/7/2024 - 28/8/2024)
> 上映約 8 星期 (53 日),連同優先場約 7489 場
談判專家 (13/6/2024 - 18/8/2024)
> 上映約 9.5 星期 (67 日),連同優先場約 11150 場
但願人長久 (11/4/2024 - 31/7/2024)
> 上映約 16 星期 (109 日),約 3152 場 (不包括優先場及電影節場次)
重慶森林 (1/5/2024 - 23/7/2024)
> 重映期為 12 星期,包含 76 日、約 705 場
我談的那場戀愛、愛情城事 上映後
一週電影場數 12/9/2024 - 18/9/2024

電影 (上映日) 12-17/9 每日場數
我談的那場戀愛 (12/9/2024) 395-428 (4-5 場附設口述影像)
愛情城事 (12/9/2024) 108-128
紮職3 (29/8/2024) 125-150
公開試當真* (4/7/2024) 3-4
九龍城寨之圍城 (1/5/2024) 3-5

電影 (上映日) 18/9 場數
我談的那場戀愛 (12/9/2024) 400 (5 場附設口述影像)
愛情城事 (12/9/2024) 96
紮職3 (29/8/2024) 77
公開試當真* (4/7/2024) 3
九龍城寨之圍城 (1/5/2024) 2

武替道 優先場
14/9 15:10 太古城 (謝票嘉賓:導演梁冠堯、梁冠舜)
15/9 15:30 GALA CINEMA 朗豪坊 (謝票嘉賓:導演梁冠堯、梁冠舜)
16/9 19:50, 20:00, 20:10 GALA CINEMA 朗豪坊 (伍允龍生日特典場 $120)
18/9 6 場 (謝票嘉賓:監製陳羅超、導演梁冠堯、梁冠舜)

破浪男女 優先場
14/9 6 場 (包括 1 場加場) 見面場 $130 連明信片
18/9 2 場

望月 優先場
17/9 44 場
18/9 51 場

望月 謝票場
18/9 (中秋節翌日) 共 8 場
6 場 導演羅耀輝、李靖筠、陳湛文
2 場 導演羅耀輝、李靖筠、李麗珍、陳湛文

我談的那場戀愛 謝票場
12/9 5 場 導演何妙祺、Norman Noel
13/9 4 場 導演何妙祺、Norman Noel
14/9 9 場 導演何妙祺、Norman Noel、陳章棨
15/9 8 場 導演何妙祺、Norman Noel、陳章棨
17/9 中秋 共 6 場
4 場 導演何妙祺、吳君如、張錦程、Norman Noel、陳章棨
2 場 導演何妙祺
18/9 追月 共 8 場
6 場 導演何妙祺、吳君如、張錦程、Norman Noel、陳章棨、陳昭煊(超酸)、何求、李煥林(Edwin)
2 場 吳君如、張錦程、陳章棨、陳昭煊(超酸)、何求、李煥林(Edwin)

愛情城事 謝票場
12/9 19:20 圓方 開畫見面場 監製曾寶儀、製片人馬君慈、阮經天、林嘉欣
18/9 6 場 婁峻碩、Julia 吳卓源、黃宣

特別放映 / 包場
出租家人 14/9 9:00 康城
霸王別姬 14/9 14:00 K11

附錄:其他上週上映電影
12/9/2024
- Speak No Evil (有詭難言)
- 機動警察 劇場版 東京毀滅戰
- 花腐
- 風之城
14/9/2024
- 武替道 [優先場] (26/9/2024 公映)
17/9/2024
- 望月 [優先場] (19/9/2024 公映)
- The Wild Robot (荒野機械人) [優先場] (1/10/2024 公映)
18/9/2024
- JUNG KOOK: I AM STILL
- It Ends With Us (痛愛完成式)
- 撞鬼遇到愛 (14/9/2024 優先場)
- Transformers One (變形金剛初始篇) [優先場] (19/9/2024 公映)

* 紀錄片
電影 (上映日) 開畫場數
望月 (19/9/2024) 109 (截至 18/9 23:59)
我談的那場戀愛 (12/9/2024) 395 (截至 11/9 23:59)
愛情城事 (12/9/2024) 128 (截至 11/9 23:59)
紮職3 (29/8/2024) 235 (截至 29/8 23:59)
https://youtu.be/W-T0_gSXCpM?si=CbmjrzGNxZjaru-2

今集監製角度講都好多料聽
打破四面牆我其實覺得真係好出戲,仲要係好緊張投入睇緊比賽果時咁搞
人物刻劃方面我覺得好電視劇感覺,應該因為佢目標係大眾娛樂片所以比較簡單同表面
越描越黑,即係大陸同香港兩邊賣協調出問題搞到超賣時,佢寧願犧牲香港觀眾
我談的那場solo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞