其實點解香港人工可以仲咁高?

308 回覆
83 Like 428 Dislike
你睇吓政府工嘅人工
訓左無睇 Landmark寫字樓租跌到落50蚊未?

直頭嬲到M記叫左個加大

咁你咪去做囉 留港預左交稅比佢地
邊個奪權邊個就有利益自古以來中國就係咁
事實上白領先係幫公司搵客搵銀
藍領通常都係執行者
中位數23000點黎?
本地|最新月入中位數出爐 港人月入中位2萬元
Fortune Insight
2024年3月3日

政府統計處近日公布《綜合住戶統計調查按季統計報告2023年第4季》,最新數字顯示該季就業人數約370萬人;就業收入中位數為2萬元,較同年第3季的2.05萬元少500元,較2022年第4季1.91萬元多900元。

按性別而言,男性在2023年第4季的月入中位數為2.3萬元,女性則為1.67萬元。工作時數中位數則是44小時。

收入最高的行業為「金融及保險」,月入中位數為3.5萬元,但當中的男女收入差距較大,男性可收入達4萬元,女性則只有3.11萬元。

第二為已統計以外的其他行業,收入為2.3萬元。第三是進出口貿易及批發,收入達2.24萬元。

第四是建造業,收入為2.14萬元。第五則是運輸、倉庫、郵政及速遞服務、資訊及通訊,收入2.05萬元。

職級方面,月收入中位數最高為「經理」,達到4.54萬元;其次是「專業人員」,達4.5萬元;第三是「輔助專業人員」,為2.5萬元;工藝及有關人員為2萬元,機台及機器操作員及裝配員為1.88萬元等。
香港overpay係因為過去跟美國

家下唔跟美國 應該會回落

全世界得美國同先進國家先值呢個生活指數
咁係你廢渣 中位數已經比低咗好多
但點解香港政府薪金高過美國總統,仲要美國咁大,經濟又好過香港,點解對比咁大?
香港計搵錢的確係世界T0 級
政府統計處今日(25日)公布數字,指本港僱員在2023年中的每月工資中位數為19,800元,時薪中位數為80.1元,兩者均較2022年同期高3.5%。

我上網就搵到呢個source 嘅,唔知佢
尤其係做醫護,識個出國後想返嚟做
https://cdn.hk01.com/di/media/images/447786/org/27f8bbe78c89dd2c028e45d3cad92d6c.jpg/eFeCR-Kd696OqA8dYuemKrpE-qVUs4y7b6SQGW-kkBk

事實上香港月入5皮野以上嘅人有44.12萬人(2022)
姐係得5%

如果照你邏輯
其他95%嘅人已經唔會覺得香港係福地
東京FG得10K
佢話佢時薪200蚊喎 高過唔少基層
香港得5%人月入係5皮野/以上.
如果5%人都可以代表香港人 化表香港係福地
咁不如話香港有李嘉誠所以香港人人都係富豪仲開心啦
有冇諗過過去香港係一個part of us 地方(非美國國土,的美國經濟圈)
所以佢係算美國一部份(經濟)

家下玩戰狼,做返part of China,香港工 最多米比上海人工你

至於薪金問題 英國佬當年高薪養廉 做左世界最高薪公基員不過家下 中央任命 值唔值呢個價 就見人見至
唔覺
做左咁多年人, 只有聽過厭自己人工低, 真係無聽過有人會覺得自己人工過高
你自己渣啫
起左底先回
佢假膠黎
好快架啦放心
藍領喺外國都吃得香, 係喺大陸同香港先咁賤
呢 40 萬人全部喺晒連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞