其實點解香港人工可以仲咁高?

308 回覆
83 Like 428 Dislike
同歐美稅前比都仲係好平
仲未計老闆任加班OT任勞任怨任炒冇工會
當然前題係同西方掛鉤啦
唔係因為居住環境邊會高人工?仲邊有競爭力等人回流?
正常Medical field移得民就一係搵夠唔做一係就轉行,點會為左外國果份低薪工重新考牌
小麻同佢細佬實成日做愛
你提及到要高薪養廉,但以前英殖貪污問題都幾出名還是啲人誇張咗?

以前黑社會咁猖狂,有一定性嘅貪污受賄情況。

其實香港咁細嘅地方,可以養到咁多高官或公務員,仲要世界級別,有時真係覺得好神奇。
對唔住香港連內循環都做唔到
成班大陸仔貪平北上消費
用高地價政策
透支下一代,甚至乎下幾代
去供養依家呢一代中老年人
唔係神奇
而係無道德
外國無國家咁樣壓榨下一代
樓主窮撚想其他人都卜街
之後愈黎愈多新血過黎香港頂爛巿,慢慢個公價就愈調愈低
我做藍領都兩萬八
好心要錢就撈藍領啦
又唔係醫生料
真心覺得吹人工高要減人工呢件事就係ON9
真正打擊商舖係舖租
人工高定唔高係睇勞動人口 生產力 物價
最理想就係人工高 市民自然消費能力高 促進消費 生意多 商舖賺錢 員工加人工
但而家就係因為部份金錢脫離呢個循環 生意多 但係業主加租 令到商舖無錢賺 / 加價成個循環斷咗
商舖賺唔到錢/ 加價 人工低 消費能力低 生意少咗
再引伸d人為左平 返大陸吃喝玩樂 資金外流
一味吹減人工班人係僱主定係想推卸責任既業主

建議香港警察同深圳公安睇齊薪酬
唔係個個捱到體力勞動

就好似有啲人郁啲叫人做地盤做紮鐵咁
原來真喺有人咁低人工
睇嚟你真喺唔識
麥樂雞餐$29
美國同墨西哥同加拿大都隔個邊界
香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800
https://lih.kg/CdpqJvX
#273 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

入面有埋年齡分佈
日本大學生都係搵20萬日元一個月 香港人應該值7000蚊
成個東南亞最高係新加坡
你用最平果個餐嚟計?
係唔係技術類工作所以出呢有21k?
香港係實力唔高,搵錢一流既地方。
美國有蘋果同微軟
香港有咩?譚仔?
咁早十幾年樓價升咗咁多倍人工有冇跟住升咁多
再者你攬住層樓槓杆咗廿年三十年人工
樓價跌就幾百倍人工咁跌
邊個傷啲呀傻仔
陰鳩公呀層樓蝕緊呀?
咩叫食回力鏢?
經濟差樓價跌連登仔笑唔笑控制到嫁咩
樓好logic真係冇得頂
唔會覺得樓價跌係俾連登樓淡影響到咩
屙屎唔出搵野賴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞