其實點解香港人工可以仲咁高?

308 回覆
83 Like 428 Dislike
如果物價低我唔介意減
可惜事實就係食個早餐都50$
都有呢個可能性
但極低
香港有外匯儲蓄頂住
掛美元唔難

大貶值
政府果幾萬億美金即刻變廢紙
點會咁蠢
咁30k都逗唔到嘅人真係垃圾係咪咁講?
租金平咗
但人工都仲係貴
無 點解

因為支那人 就係賤
無問題,香港租1個住宅單位跌返去4000-5000,咁人工咪可以跌到你講既水平囉
真話唔講得
就算講屋,紐約倫敦依d大城市都唔會比香港平
加上香港借錢易息低人工高稅低,買樓未必會難過人

都係個句,台灣稅後人工係香港一半,東京係香港7成
有冇人敢講台灣物價係香港一半,東京係7成?
佢地除左食野平少少,根本好多野都一樣價甚至更貴
去個旅行人地亦唔會因為你係台灣人而用賣比香港人一半既價錢賣比你

成日唔知到底香港物價邊撚到貴
講得出都係世界係得台灣日本或者落後國家既人
咁睇你遇到咩人,公司俾人工係唔會死錯人。
事實上香港上四份位數先3萬左右
姐係75%人等於或少過呢個數
睇得多連登真係會以為自己係香港係富豪
正常人點會咁樣思考
用樓豬#21答你:

地域唔同
隔半個地球
加拿大m記最起碼80幾蚊港紙
係,人地最低工資係高過香港
但真係大把人搵最低工資,而且比2成稅
計下計下一個月得12k都唔知有冇

你覺得香港真係貴?
200蚊食唔起一個飯?
係 樓主擺明冇查資料
上面嗰個話0競爭力都好易有3皮

https://www.rti.org.tw/news/view/id/2137818
人民幣、港幣「永續」互換 專家批人行變相換走1/4外匯儲備卻留下風險

明既無左四分一,暗既用人仔買左香港資產.
再將D資轉走...
你信香港仲係以前香港會監管好嚴.

https://hk.investing.com/news/stock-market-news/article-346794
今日起人民幣可直接購買港股 港交所正式推出“港幣-人民幣雙櫃台模式”
唔知其他國家點
但香港肥上瘦下既程度都好嚴重下
### 1. 人均收入與生活成本
雖然香港的中位數收入較高,但這並不代表生活質素也相應提高。香港的生活成本,包括住房、日常開支等,極為高昂。高收入的背後往往是高地價和高租金,這使得實際可支配收入並不如數字所顯示的那麼樂觀。

### 2. 近10年的舖租趨勢
在過去10年中,香港的商業舖租經歷了較大的波動。2013年到2019年,舖租逐漸上升,尤其是在熱門地區,租金達到歷史高峰。然而,自2020年疫情以來,舖租出現顯著下跌,某些地區的租金甚至跌幅達到50%以上。這一變化突顯了市場的脆弱性,並不一定能促使人工水平隨之下降。

### 3. 近10年的人工趨勢
與舖租趨勢相對的是,香港的薪資水平在過去十年中增長相對緩慢。即使在高峰期間,工資增長未必能跟上生活成本的上升。根據政府統計,2013年至2019年期間,工資增長約為10%左右,但在疫情後的恢復階段,許多行業的工資增長仍然乏力,特別是基層工作者的工資未有明顯改善。

### 4. 產品和服務質素
香港的服務質素在某些領域確實較高,但這並不意味著所有行業的工資水平都是合理的。許多基層工作者的工資仍然偏低,無法反映他們的工作價值。即使有高收入的行業,並不代表整體經濟的薪酬水平是健康的。

### 5. 人工市場的競爭
提到香港人工會「慢慢貼近返深圳」,這一觀點忽略了兩地在經濟結構、行業發展和人才流動方面的差異。深圳作為一個快速發展的城市,吸引了大量高科技和創新行業,人工水平的提升並不是單一因素所能決定的。

### 6. 經濟多元化
香港的經濟結構較為單一,過度依賴金融和服務業,而這些行業的工資水平高低並不代表整體經濟的健康。若人工大幅下調至$12000-14000,可能會導致消費能力下降,從而影響整體經濟。

### 總結
雖然香港的人工中位數看似高,但考慮到高生活成本、舖租波動、工資增長乏力及經濟結構的多元化,單純將人工水平與其他城市直接比較並不合理。應該更全面地考慮經濟的各個方面,才能得出一個公正的結論。
因為樓豬仲係日日聽馮智政個d友嘅節目,成日提住香港問題係因為人工太高唔減
我個friend high dip畢業一出嚟就21k
做11年先19k會唔會誇張咗啲
因為樣樣都貴
物價貴 樓價貴 租金貴
有邊樣開支係平你教我
新加坡人工高過香港
有幾高
做撚到死死下供層樓無左一半
買樓仲係奢侈品
再唔好講基層小小得二萬蚊連租樓住都成問題

根本人均人工可以再高d, 仲有大量資本集中係一小部份人身上食十世都未食完
同埋未來AI/科技年代, 應該將資本分返出黎, 全球收返重稅補貼所有人生活
冇架啦,香港政府冇錢,仲有大灣區一體化,人工之後會慢慢減放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞