日本買 iPhone 16

339 回覆
21 Like 107 Dislike
esim 純粹係唔使用實體sim, 直接啤張 virtual sim 落機
只要電訊商support 就用得

香港曾經有段時間係有出 esim 既機 (iPhone XS, SE 果陣)
你唔係有偷拍既心態咁怕咩有聲啫
esim最正係可以同時store幾張sim揀黎啟用

香港有esim啊
唔係apple watch點上網
但香港台淨係可以每年free轉一次esim裝置
多左收錢(150/1)
將esim既方便變到冇曬好有香港特色 錢錢錢
反而想知香港版去到外國會唔會有返齊d function
on9 先會日本買機
香港Apple
https://www.apple.com/hk/apple-intelligence/

台灣Apple
https://www.apple.com/tw/apple-intelligence/

支那Apple
https://www.apple.com.cn/iphone-16-pro/

香港Apple intelligence 冇提過ChatGPT喎,台灣先有講埋

支那就直接話「Apple 智能推出时间依监管部门审批情况而定。」
死淫蟲
要幾多月先walkin買到
你指 chatgpt 個 app?
我係日本住
用港版 iPhone 係用到 chatgpt
喺香港用會變返冇聲
其實Perplexity仲好用過chatGPT
咁咪即係佢係睇IP/GPS
唔關iPhone事
乜撚野i16
我淨係知宜家 existing 個 app 係點
siri 個 chatgpt integration 就唔知
我見樓上講到似層層咁
聽聞bic camera 頭水都係冇sim lock
15 任買好似都要2 3個月
月尾會去轉日本
落機6點食完野去bic camera 行個圈睇下點
到時可能依個po 講下情況
我都諗住買日水
如果冇sim lock 既話搵個朝早去試下walk in
聽聞bic camera 頭水都係sim lock
佢無提chatgpt 但無影響功能, 即chatgpt 提供背後運算,但掛apple自家model 名,即使宜家beta 香港都用到
台版唔齊?
等ching report 下個月都去日本
如果兩個月先可以16任買真係gg左
https://www.apple.com/iphone/cellular/
依度有得睇

其實唔可以話唔齊, 大部份國家model 既機同台灣 model d band 係一樣, 只係日/加版果堆特別 support 多D band

日本/加版果堆 iPhone 16 Pro (Model A3292) 同 iPhone 16 Pro Max (Model A3295)
台灣同大部份國家 iPhone 16 Pro (Model A3293) 同 iPhone 16 Pro Max
(Model A3296)

Model A3292 & A3295 比 A3293 & A3296
5G Band 多 n14 (700 PS), n29 (700d MHz), n71 (600 MHz)
LTE Band 多 11 (1500 MHz), 14 (700 PS), 21 (1500 MHz), 29 (700d MHz), 71 (600 MHz)

LTE Band 11 同 21 主要係日本用 (esp 山區果d). 你話唔 support 係唔係好大影響,又唔一定因為你未必用行依兩個band 既 network 又或者你唔去山區 wfc.

所以買咩版都無緊要, 睇自己需要行先。
Pro,不過差唔多價錢下,梗係有多買多
應該唔係,咁外國人嚟香港旅行公幹,唔通強制用文心一言咩
你又有道理喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞