香港運動員 綜合討論區(202)

616 回覆
5 Like 0 Dislike
冇免費比賽睇點令人接觸同入門啊
奧運有咁多項目然後免費播
啲人睇啱一個就可能會成為個項目嘅死忠喇
所以成為忠實fans前點都要先由忽然fans做起喇
36重播榮哥首場,有得聽燈龍話

Btw
BC1級:腦麻痹。可以有助手的幫助(只限於幫助固定和調整運動員的輪椅,及拾球給運動員)。
BC2級:腦麻痹。不可以有助手的幫助。
BC3級:腦麻痹或其他殘障、可以有助手的幫助(但助手必須背向比賽區域,並且不允許觀看比賽)。
BC4級:除腦麻痹外的其他殘障,例如肌肉萎縮症或截肢。不可以有助手的幫助。
呢個樣?

隔住面罩勉強睇到大師姐個樣:

佢笑到個頭Chok左幾秒
BC4咪連大師姐陳浩源呢類咁正常都可以參加
我知咁多樓上巴絲咁講唔係錯,
但就會多咗啲非體育層面嘅討論咁,例如討論江同志嘅咁,
就算攞返比賽項目,中國女排做例子;
啲忽然fans可能真係信啲評述講, 如果唔係8強對土耳其第5局球「黑哨」,就會羸土耳其,然後就會贏冠軍
但只要有睇開今年女排聯賽, 就知呢隊中國女排打呢啲波,無可能贏冠軍
可以 有啲人隻手睇落真係完全正常咁
英文定義有提到運動員軀幹控制能力較差,似乎大師姐同陳世二未去到嗰個程度
睇埋英文咁就唔得啦,佢地除左截肢上半身完全正常,陳世二直頭癲佬黎,控制輪椅加埋打波
咁呢個係業餘旁述嘅問題 唔係fans問題喎
而且唔只係睇運動比賽先會講場外啲花生
睇其他嘢都會留意埋場外嘅嘢喇
咁新手入門睇信左評述講都好正常姐 咁咪大家一齊討論下 有睇開既人會講返事實出嚟架
如果咁排外既話 睇既人只會愈來愈少
音b表示
根本都唔勉強添 成日可以隔住個罩都好清楚睇到佢表情
有忽然體育迷參與都好過冇人參與呀!我早幾年就係做咗忽然體育迷,開始睇多啲唔同嘅項目,結果迷上咗睇射箭其他巴打講得好岩,死忠分分鐘都係由忽然體育迷慢慢轉化而成㗎
呢樣反而涉及評述係咪專業嘅問題不過如果似中國bam波莎頭班fans咁恐怖就另計
所以多人睇多人討論點都係一件好事,個圈子愈來愈大咁先至會有更多人關注
大師姐:嘻嘻
希望有Gif
哥倫比亞光頭佬有餘力到可以拋2下波先出手

不過大師姐同陳浩源原來唔合資格

https://lexi.global/sports/boccia/bc4

BC4 is for athletes with coordination skills moderately affected, movement affected to a high degree in the trunk and legs with affected arms, or the absence of limbs.

Athletes in this class typically have to overcome fatigue during matches.

個網仲有圖解佢地要身體邊度有事,殘奧期間呢個網都幫過我幾次
射箭真係超好睇!
佢地上半身完全係綠色,應該唔合資格
輪椅劍擊分類:

class A (athletes with full trunk movement and good balance)
class B (athletes with no leg movement and impaired trunk and balance functions)
class C (athletes with a disability in all four limbs, not included in the Paralympic games program)

雖然大大師姐打class A可以2金2銀3銅,但佢唔係左邊身郁唔到咩?點解唔係class B?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞