香港運動員 綜合討論區(202)

616 回覆
5 Like 0 Dislike
巴黎殘奧|14 歲吳卓恩破蘇樺偉紀錄 成最年輕獲奬牌選手 全港唯一輪椅羽毛球手陳浩源:希望大家會記得我

全文:https://bit.ly/3XmY8UC

巴黎殘奧在香港時間周一(9日)凌晨閉幕,乒乓球、游泳、輪椅劍撃、馬術、羽毛球、射箭的香港代表隊成員今(10日)晨返港。香港隊奪三金四銀一銅佳績,其中三名今日返港的運動員陳浩源、陳睿琳、吳卓恩,分別在羽毛球、游泳項目奪兩銀一銅。

為港征戰近 16年、全港唯一的輪椅羽毛球運動員陳浩源說:「我慢慢就會喺大家目光裏,開始淡忘。我唔會再喺國際賽度出現,希望大家會記住有陳浩源呢個輪椅羽毛球運動員,為香港攞過奬牌,希望大家會記得我」。

陳睿琳希望下屆奧運衝擊金牌

在女子 S14 級 100 米蝶泳奪銀牌的陳睿琳表示,能做持旗手非常榮幸,「係個舞台行一圈,見到啲觀眾,氣氛好正」。她表示,回港後「有少少感動,都幾開心,都算係完成咗一個比賽,拿到第一面奧運奬牌」。她感謝香港市民無論任何時候都看直播支持,「覺得呢塊奬牌唔係我一個人,係所有人身邊幫助我嘅人,難得有個好好喜悅可同大家分享」。她指回港後先好好休息,再跟教練改進泳式,希望下屆奧運衝擊金牌。

14 歲吳卓恩破蘇樺偉紀錄 成最年輕獲奬牌選手

14 歲的吳卓恩,在 SB6 級 100 米蛙泳奪銅牌。她說:「好開心,冇諗過可以係自己主項攞到一塊銅牌」,破了自己最佳時間,她感謝家人付出,陪她踏上奧運舞台、也感謝教練,及香港市民支持。「冇諗過自己可以破到蘇樺偉最年輕紀錄。我 14 歲,可以破到佢呢個紀錄,覺得好榮幸」。神奇小子蘇樺偉,在 1996 年亞特蘭大殘奧,於男子 4 X 100 接力奪金,當時他年僅 15歲。吳卓恩說,奧運過後,她會休息一會,為下一個比賽做好準備。

余翠怡:團隊有許多得著

在輪椅劍擊女子重劍團體賽,香港隊八強不敵東道主法國出局。老將余翠怡表示,比賽過程拿到三個第四,團隊有許多得著,如更清晰知未來訓練重點,今屆也多了一位新選手湯雅婷出戰,期望來屆可有更多新臉孔可出戰殘奧。

她指自己已是第六屆出戰殘奧,陣中也有范佩珊,在 2004年跟自己一起首戰殘奧, 鍾婉萍已出戰了三屆,看到隊內有不同時代劍手,有經驗老到的,也有新劍手,有後備力量,有新人湧現。她明年全運會劍擊、全殘運暨特奧也會在香港舉辦輪椅劍擊,希望大家可延續對香港運動員的支持。
叫佢試吓生141
老將邊個記者又博大師姐擇名
[港公is coming]羽毛球(231)台+港公討論區
https://lih.kg/CNDRiBX
#989 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

發生咩事
漂亮港將湯雅婷
佳哥份人咁低調 應該受左好多委屈都無出聲
唔想諗呢d複雜野

但以事論事黎講佳哥個case唔係全球獨有,亦都唔代表侏儒一定唔夠佳哥呢種人打,如果係點解佳哥會贏唔到

王鎮炎都世界第5啦
我去返上屆既post都搵唔返
樺哥打空氣然後宛淇o嘴
靚湯
湯除左樣靚,把聲其實都好好聽,好清澈
佢D打氣聲 提示聲都好入到咪
陳得把口話要追求平等 風頭就出哂 做哂兩次持旗
但就為左護短而趕絕佳 自己身為殘疾人仲要歧視返殘疾人
越來越覺得佢係想出風頭多過真係想幫返殘疾人士開始覺得佢會走江同志條路
一定係呢條路 睇佢痴埋咩人就知啦
見到threads有人話佢似桂倫鎂

如果佢ig 唔係private 應該會多好多follower
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞