[高達扭蛋/盒蛋討論區 21] MSE / FW# / G FRAME / MJG / SDFC / NX etc

196 回覆
1 Like 0 Dislike
請教各位大神,
MSE啲GK件嘅擴孔工序,正常嘅3mm位拎個手鑽就輕鬆KO,
但啲「關節ball joint」位(即係頭、大腿),唔知點先完美…
正常一拎上手就塞唔到,但去擴大個窿,成功機會都係一半一半,
有時會太鬆,插入去就跌得出嚟…
有冇心得/工具可以分享
如果頭個球體可以買球形手鑽

關節件可以試下用透明指甲油加厚
一係油個窿靠出啲油一圈
一係就成件關節條柱油到同一個厚度

原來有球形手鑽,咁應該搞得掂,thanks!
想問下想買顏色筆上色
係唔係買 金 銀 紅 藍 黃 白 消色
基本上夠用?
可以加多一支灰色
同埋金屬藍/綠 (油瞄準鏡)
鏡金屬藍or 金屬綠 是但一支?

買埋尖畫筆都夠用啦?
藍綠睇個人喜好
有埋尖畫筆好夠做
記得買埋棉花棒機油
機油係洗色? 消色筆係唔係同一樣野?

金 銀 紅 白 藍 黃 白 灰 金屬藍

有冇邊個牌子抵用 定買返原裝?

有冇邊間模型鋪平? 定係tao佬平d
火機油係洗色用,同消色筆差唔多
但抵好多 同埋唔使驚個筆頭污糟

筆就只係用過d 字頭 同bandai
俾唔到意見
持倉盈虧-560,000
等11月all or nothing
ching好癲

笑眼
RX-78-2 ガンダムは新規造形。
支持誠哥老豆,買
希望唔好咁貴
7700YEN
平過完美自護
貴過當年X1FC, FAZZ (5500YEN])
同雷霆戰高一樣
啪D裝甲落舊版RX78,新版RX78可以分開擺
本身無諗着買,你一講起誠哥老豆就有啲心郁 mse幾時肯出build系列

^_^
咁樣4舊真係等執7本身高達人人幾隻,新鮮感已經接近零
孤行429 日445
係咪想做下個forte,ex19價錢件又少,通販又cut期又拖又轉垃圾軟膠
無接觸高達產品好多年,入坑mse真係推翻咗童年對bandai既印象
訂左兩隻ex52
想問吓 fw gundam converge revive rising & immortal發售日係下年即係下年先開始訂?
第一次買
我應該一隻先,出咗後如果破底價先入多隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞