警世:外賣平台Keeta勁pk,對步兵簡直當作地底泥

360 回覆
178 Like 703 Dislike
踢單啦 好多車手單踢出黎比步兵做 弱撚智
英譯咪「fall on the ground」、「jerked」同「screwed」等囉,我講咗可以打呢啲。
呢啲咁深奧佢唔撚明架喇
如果樓主換個講法
話送外賣點解要接受步兵應徵,咁應該有好多人認同
但用家角度,40分鐘都冇外賣送到
又真係好難頂,個飯來到都淋哂
而家有話唔可以打羅馬拼音咩?咪話咗可以打puk gaai,你個腦有問題理解唔到?
事實就係一直有人用錯係會變左岩

如果你真係咁有研究有睇過下以前tvb播既正字正音etc

好多字以前都唔係咁寫咁讀
你唔用返幾十年前岩既字?
不過睇死你都唔識
咁香港打HK係咪都錯
個人認為panda又貴又係最差
噉我講嘅pg都係啱,我講出嚟有咩問題?你唔准我叫人唔好用pk(你認為係啱),但你自己唔又准我用pg(我認為係啱,而且有根據)?雙重標準?
死傻鳩 連步兵都做唔撚到 蠢撚到豬咁撚樣
乜9羅馬拼音啊on9
香港係專有名詞,不受文法/正錯字規範;仆街係形容詞/普通名詞。
覆啦哥機屎忽腦
而家咪講緊邊邊人多咪邊邊岩
定你數學都唔掂?
羅馬拼音都唔知係咩你唔撚去search完先加入討論?你弱智仔嚟㗎?
係英文譯音,你隻食屎哥基狗唔識前文後理?剩係識顧左右而言他,識答除咗你一隻賤種狗用pg之外,邊到地方會用pg指仆街,又有問學術理據嚟支持pk係錯字呀?冇就乖乖哋做隻食屎狗啦,冇料扮四條學人捉正字
我緊係知係乜,但我講緊日文,唔係講拼音
全班有9成人答錯一條頭目,錯嘅答案就會變咗啱?你弱智?
惻隱之心

人皆有之?
人盡皆有?
邊撚個話係答案,而家係你自己作出嚟當係喎,平時好識引經據典㗎?
講緊文字語言溝通
你講其他做乜9

冇料扮撚哂4條好撚7好黑人憎

聽日呢個字係由天日變黎
而家個個人用聽日
仲覺得天日係錯
但其實以前天日先岩
英文譯音留返你講全句英文嘅時候打。講緊廣東話嘅時候一係打返中文仆街,一係打返拼音puk gaai,中英夾雜嘅情況就打fall on the ground、jerk、screwed等。
唔係我作,你自己去聯絡香港語言學學會,佢哋肯改嘅話我都會跟住改。就係咁簡單。
咁係咪引證到你自己都覺得多人用係岩?
因為從來冇見啲你改正人地用聽日

答啦7頭
步兵你就真係用腳行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞