[推到完場] Apple  Event 2024 9月10日 凌晨一點 It's Glowtime.

1001 回覆
28 Like 19 Dislike
拜登唔計
等侵上台再計covid?
但鴨記啲實體sim平好多
iPhone SE港版冇閹Esim
香港冇明文規定唔俾賣esim電話,不過香港會有唔少人用設有esim嘅電話(例如英國版,美國版,或者係水貨),所以電訊商一直有提供(只係要by request)

最神奇係,我識朋友喺某台做marketing,係連佢都唔知原來自己個台原來有提供esim。講真,要換iPhone 16 Pro的話可以等下日版,只要你唔介意去到日本影相時被強制打開快門聲就得
應該會係最後一部,除非Apple 留一個生口,但而家喺香港,iPhone所有版本都係同強国睇齊。
以前呢,就係同新加坡/台灣睇齊,睇Device model ID就知
wakanda forever edition?
esim上網就買得 唔使特登出去買
瓦干達種定南極種?
係咪都大機會今次就cut iphone se 3
定等新既出左先會cut
Ideas are bulletproof ver.
新加坡版唔知貴唔貴

其實中國都有eSIM
不過有限制
大趨勢中國遲早都要跟,冇咁快啫
鴨記旅行SIM只係一張目的地使用,而且有限定日數嘅data SIM,所以定位係同club sim或漫遊plan鬥平爭市場

真正有用嘅係好似3UK data SIM嘅卡,轉esim又得,增值後香港用亦得,最神奇係,呢張卡唔似台灣或日本卡咁要有當地身份證先可以開
但係大陸傳咗好耐今次iPhone會支持esim
不過只可以用中聯通plan
今次可能港版都會跟埋有esim
以iphone15pro 512GB計
日版 204800円=$11,129
台版 47400 新台幣=$11,502
新加坡版 2148 新加坡元=$12,821
新加坡、台灣貴過香港少少

英國要打20%稅,貴好多

冇記錯即使加價後日本同香港都係差唔多價,另外可考慮喺免稅嘅州份買美版(無鎖,無carrier),價錢都唔會差太遠。

唯一問題,你要接受電話冇保養,香港Apple Store未必肯整(整都要收原價)
應該台版最好

giffgaff都得
GiffGaff而家有冇esim賣?之前好似得郵寄實體sim card
如果去日本
隔離post見日本有d esim data plan,唔洗特登出去買仲一定快過鴨記所有卡
其實eSIM先更方便鎖網。
只要鎖死只可以用某幾間網絡商已經搞掂。
屌唔撚係呀,等左成年先同我講冇ultra 3
我都係app入邊轉eSIM,直接買eSIM未試過

部pixel一實一sim
所以一年卡一eSIM
不過計價錢,3抵少少,佢個data plan喺英國、歐洲同香港都用到,方便好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞