用公司醫療卡睇嘅醫生係咪特別hea

211 回覆
530 Like 12 Dislike
上次5秒搞掂
我話肚痛要醫生紙
佢話開埋藥比你出返去坐底等
一入去都未坐底就出返嚟
病到死死吓 網上睇算
所謂出份糧其實都會計業績
會計總收入減番藥物支出,最後計bonus
如果你醫療卡唔包特效藥,佢出difflam 喉糖比你又唔收你錢,一係佢係仁醫,一係佢係比公司扣左數都唔知既傻西
直接問老細可唔可以當A L
我覺得睇人啦 有d都係同我吹多幾句先 了解多d先病情 先決定開咩藥俾我

其實加入醫療卡只係想有穩定客仔者
點知自己張醫療卡限額
排你後面果個嬲死
其實你可以要求佢開轉介信
醫療卡又分好多隻既
廢閪公司用廢plan 咪hea 你

公司用貴plan 佢實收仲多過門診就即刻好好招呼
唔一定,不過會變咗次次最貴,我以前睇開個家庭醫生,個陣係收$280,我轉工有醫療卡,求其開多兩隻藥收$350,比現金又收返$280
兩三分鐘好耐啦,我幾十秒就出返黎喇
不嬲都係攞收據claim
但試過一次攞卡d藥係廢d
拎假
大家都好做
所以睇中醫算
起馬服務好啲
點會唔知
你醫療卡睇開垃圾藥
問你要唔要特效藥+100
我跌親手五個月都仲未好,睇過幾次physio都冇效,已照mri同X光,都唔知睇中醫好定係去門診求救好痛到痴線隻手唔知點放先唔痛
保險公司同啲網絡簽,agreed fee醫生可能係收保險公司150-180到,但walk in / 現金價本身收開350

開咩藥你食就睇你公司寫出嚟既benefit同agreed fee仲有幾多水位,細診所醫生通常望住嚟食。所以公司cheap買啲plan 得200-250 就唔洗諗住有咩藥食,30秒就送客。點解有時公司張卡要比多20蚊co-payment,因為你間公司開個plan cheap到agreed fee都唔到

如果大公司個plan高啲 or 有extra medicine 福利就可能醫生開得仲大,兩聲咳開藥開到食放題自助餐,個病人面頭用醫療卡唔洗收錢,back end 就bill 保險公司收多一千幾百

有,沙士死咗批咁解
唔覺喎
你睇開個醫生唔得
就算醫療卡,佢都係claim返保險公司姐
排街症最好
竟然會睇你睇到兩三分鐘 都未係最hea
5-10秒完我都試過
唔通為理想為愛咩
自己有咩方法分到有冇limit?
我試過最唔hea個醫生睇咗我半個鐘
雖然我都係claim返保險錢
公司cheap 唔肯比錢買貴plan
唔關張醫療卡事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞