用公司醫療卡睇嘅醫生係咪特別hea

211 回覆
530 Like 12 Dislike
要兩邊都睇嘅

病人方面唔係個個都想俾多啲錢, 包咗就想用盡, 「我保險包㗎喎點解仲要俾多啲錢? 同點解醫生俾咁少藥我?」
真係有錢果啲自然會喺出面俾私家醫生劏到一頸血

醫生/ 診所嘅立場係: 出多藥就賺少咗, 出貴藥要另外收錢又要解釋。 明知你班友, 唔係R假紙就係R藥, 都廢事睬你, 所以俾基本套餐, 最多傷風感冒補幾粒喉糖+Vitamin C/ 肚痛補3日益生菌, 用一堆平藥打發個病人走再睇下一個。

結論: 一切都係成本同效益
睇package姐
如果入大公司唔同grade
都唔同package啦
我診所就有卡無卡都一樣,D藥同態度都唔會唔同
所以長期爆人
中高層份醫療包多d 既
我自己睇果個都唔知算唔算好醫生
開藥時講明啲免費藥唔好食
我唔係過敏就係食黎都冇用
仲有好多傻仔用醫療卡,以為自己係大爺
其實診所當佢地係低賤客
我以前連續射咗一個月波
用醫療卡睇醫生睇到要俾錢
其實都係睇你咩grade,好似買機票咁幫過公司搞買員工醫療保險,officer grade正常plan,M grade正常再靚plan,Senior M grade貴plan, CEO grade份保險靚過自己買個份
如果真病又想用公司保險多數唔用卡睇,開收據claim錢
有醫療卡但唔會拎出黎用
一般都係睇完再claim 錢
AIA 好撚快手 今日submit 後日就過數

試過頭痛,開肚痛藥比我
醫生知我扮病 話我病係 (唔夠訓)
識咁講算好啦

都唔係話免費藥唔好食
而係某部分嘅醫生會將出藥公式化, 冇根據病人實際需要去俾藥先係問題
再加上病人唔會有知識理解到醫生出嘅藥啱唔啱
所以係冇解

另外就係有一堆賤人會mark up啲藥到一個令人髮指嘅程度, 真係當病人水魚咁劏
特效藥咪同你講要加錢
次次都係咁
其實係公司cheap/你要做到高層先有靚plan

好d既公司plan:唔限你邊度用 比咗幾多錢照Claim但當然有上限(一般普通科$300-500 視呼你公司窮唔窮買邊款) 自付額由0-10%都試過 次數就1x-2x次都見過 仲有專科直接會有指定幾間唔使轉介信打去book就有得睇 返工攰酸痛搵個有牌中醫推拿按摩都claim到

一般9成廢plan : 指定醫生(免費-$20),其他醫生(上限$50-100)

慶幸對上份工係靚plan 見識到原來公司醫保都可以好好 睇醫生已經好耐無比錢body check公司包一年一次$3000 就連dental剝智齒都claim到8成
佢係咪好憎間診所
經驗話比我知開單claim一定好過用醫療卡
大部份拎醫療咭睇醫生啲人都好cheap;
+1-2百蚊比靚d藥都唔制
想快D好咪比錢打針同要特效藥
幾年前睇開嘅老醫生退休, 我都搵一輪先搵到個夾自己嘅醫生, 私人執業我慣左搵有返咁上下年紀, 好少可幫襯集團
咁你明知我呃假就快啲畀我入去睇,睇五秒就踢返我出嚟, 開啲維他命丸 唔使五秒鐘就執完嘅藥畀我, 跟手 寫張紙畀我咪得囉,次次用醫療卡都好似等得特別耐咁,*佢個*
有啲醫生會簽多幾日單
咁咪可以出靚藥
連鎖嗰啲個醫生出份糧係捨得開靚藥啲,例如派difflam喉糖永無手軟。獨立診所就會孤寒開藥。
如果真係詐病 咁快其實堅好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞