用公司醫療卡睇嘅醫生係咪特別hea

211 回覆
530 Like 12 Dislike
成日講到話幫我搞掂張醫生紙 明明我真病
仲要特登話開勁啲嘅藥俾我屈多我幾十蚊
想快啲好就真係畀多啲錢算
每次睇都唔會用醫療卡 可以自己另外claim
你強硬話要專科轉介信佢一定開俾你
我反而遇親果啲郁啲就叫你睇專科
我哋依度最多幫你止痛

眼痕就眼藥水+轉介眼科
肚痾就止痛止痾+內科
腳起個水泡都話介紹我去皮膚科
梗係知啦
一入嚟問你有冇買保險
即係睇你公司度唔度縮。買貴啲保險plan 就幫到員工拎靚藥
我間公司claim得300廢撚到
病到wingwing地,唔記得了
醫療咭其實落袋收得好少,只係幾十一百,你快啲走唔好阻住下一個,俾印度副廠藥你
公司兩個字多左
佢如果想用醫療卡睇專科或者claim公司保險, 咪可能要先有轉介信囉
但個客可以額外比錢買靚藥
之前都試過幾次
近十年前,試過睇公司網絡專科醫生,我用左幾十秒講完病情,個醫生企起身開門,我仲以為乜事,醫生話「明白,出面等拎藥。」

之後有次冇用醫療卡睇佢多次,好細心兩個人黎。擺明係唔想做網絡醫生生意。

可能問有第一次經歷,點解要覆桌比次機會個醫生,但其實專科醫生個圈子好細,急要睇專科,打電話十個醫生,九個都冇期或等兩個禮拜,淨低一個有期焗你睇佢。
我中過伏咳到癡肺用醫療卡睇西醫正係比消炎,放鬆氣管,咳藥水,止痛。過幾日無好轉睇急症一聽肺就叫我照一照仆你個街肺炎要開抗生素堅病真係奉勸咪撚用醫療卡
試過比個醫生叫返入去屌話你早講用醫療卡, 我開D 藥唔同架.

然後咳水換返最cheap果種, 同收埋包抗生素
自己claim有limit
睇症個價可能貴過claim錢價
醫生一樣可以問話要特效藥加$200
最後收既錢咪又一樣
唔明點解要hea
睇你真病定射波
真病就比啦屌
感冒有無用卡都係咁架啦
真係無咩好講
咁同我講嘅係冇衝突
你自己肯俾多啲緊係俾靚藥你
用開醫療卡都係射 去親都係盈健呢啲連鎖店感覺夠晒hea 都係賣紙維生
去中環睇叫佢轉去專科 。你係樓下大多唔理你
I mean 唔係「做又三十六,唔做又三十六」
唔明點解會hea啲
真睇醫生既話,不嬲攞收據 claim 9 成錢
醫療卡藥冇咁好,盞自己辛苦耐 d
咪係 交下戲拿拿林走人咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞