用公司醫療卡睇嘅醫生係咪特別hea

211 回覆
530 Like 12 Dislike
未必

你自己講話要開特效藥

每種加80

抗生素果啲一律都要加錢
話是話點知自己張醫療卡個限額係幾多?
依樣嘢好似好唔透明咁
係 有次睇醫生入到房見到佢部電腦顯示

出面排隊嘅List
Chan XXX XXX $0 bupa
WONG XXX XX $40 AIA
Lee XX XXX $360

門診你點睇都係hea架啦,專科應該唔會有呢種情況,如果有,請開名
are you sure
幾十蚊算有良心
你間公司係咪今年先轉AIA
唔會知的 保險公司同診所既agreement 你只可以知道自己有幾多日藥 洗唔洗自己俾少少錢咁
因為用醫療咭係個醫生同保險公司deal
你自己返去claim係你自己同保險公司deal
醫療卡比廢藥是常識,應該醫生無肉食
真 用醫療咭比嘅藥係印度副廠藥
冇用醫療卡都係比垃圾藥
係,真係病唔建議你用醫療咭睇
連啲藥都係cheap 啲,反而比錢會比返啲靚藥你
會知的。因為有醫生問我話,如果開xyz藥,我張cover唔到要加錢喎。。
不嬲都有兩個家庭醫生
貴啲嗰個真係病先睇佢嘅家庭醫生 由細睇到大
另外一個就係醫療咭幾十蚊搞掂攞醫生紙用

拎單去claim囉
嫌少錢就唔好收保險plan 啦!睇個傷風感冒啲藥靚極藥房零售都係幾蚊粒,醫生攞咁多一定平啲!只係班人想賺到盡!
你入房前姑娘會醫生講,有張單要醫生簽
所以啲醫生根本眼裏只有$!
有咩咁高尚啫!
公司係事後claim錢 所以不嬲都同姑娘講話冇醫療咭

咪一樣咁撚hea
大佬
香港醫生幾多個有 醫德

你比幾多錢
咪比幾多嘢你囉
其實我都唔係好明,我話心口痛,轉介咗個心臟醫生同我乜都做晒,動靜態心電圖,照CT,照X光,驗血。做之前個姑娘同我講預咗要pay and claim,但到最後都唔洗pay,claim到晒。咁其實個醫生係咪唔會理我乜plan都會照做晒咁多check?
拎單claim啦
張醫療卡廢無得Cliam 額外藥錢緊係!
我睇醫生話拉親開3排痛博士,6盒慕拉適比我!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞