電動車衰退加劇 德國8月電動車銷量暴跌69% 消費者回歸了解、信任的汽油車

153 回覆
53 Like 2 Dislike
入油2分鐘
叉電2粒鐘 點比
住德國渣油車渣開160+
問題係除非你渣120 如果唔係佢D 電倒水咁倒
個fast charging 又淨係比你叉到80%
當香港無晒首次登記稅優惠銷售情況到時差唔多
德國又真係可以揸得快,電車揸得快過100km/h的確會食電食得好快

不過我住個到本身都限速百幾,所以平日都係揸開100算
龍sir 話,豐田都係「部engine 只係響最 efficient 果啲 range 運行 」,雖則佢嘅原理同 e power 有啲唔同 。
電動車踩到最快勁扯電,但香港都少機會見到呢個問題

電動車係香港早期賣得好係因為香港油價好勁同埋大額稅務津貼,..但近年政府優惠政策都縮左

仲有香港人興霸叉電位阻住人,班友唔係要自己有jetso,係要你唔開心
呢個都係電車的大問題

遠古推電車係想打壓石油國, 現在搶市場輸左就放棄電車
黎緊應該好快見到

唔識嘢,可以收嗲
佢係講得啱
混能車行到高速時,唔係用電,而係純粹用engine推動
揸長途先要理
平時嘅話,你每個禮拜去油站入油
特登揸入去入油再出返嚟10分鐘到啦
一年520分鐘
EV返屋企插電10秒唔使
當你日日都差
一個禮拜2分鐘
一年100分鐘
自己計吓
之前仲好似話想岀拖頭
又有得篤電
炒埋一碟
IX1快啲收皮 叫香港入番X1 油版
你唔識嘢你都可以收嗲
你連中文都唔識識
遊車一般嚟計最有效率嘅速度係大約5/60公里
越上越冇效率
基本上過110km/h之後你每+10%車速你用多過10% 油
電車大約100km/h之後
可能再早啲
不過電車喺過咗100公里之後嘅車速增長同用電係差過油車
兩者都係越快越無效率
上面踩電車有幾多個渣過呀
成班揸住架前7日本車扮識車
揸200公里差2次電都講得出
仲要有人附和果下大鑊
你老尾手車屎瀨架車
你係咪果啲唔買林寶堅尼因為驚架車快
K car最啱香港用
差電速度,非市區差電站,天氣凍效能,呢啲解決唔到都取代唔到油車
噏乜鳩,又唔係我炒,請問關我咩事?
弱智定未瞓醒?
你咁叻,請解釋吓 點解響行 >80, 100km/h 時,車廠會將混能車設定用純 engine 推動。

當然,我係講緊支援並聯果類混能車,唔係 e power 果啲。
你鳩噏淨係認真?
反而識好多人揸完電車之後覺得唔錯喎
操作上簡單好多
緊係唔關你事啦
唔好話車啦 分分鐘車牌都冇
渣油車唔可以入休息站恰吓?
屌你,真係唔識個喎
我唔係開善堂
阿豬阿狗行埋嚟要我教佢我就教
Volvo則是分別成長了19% 和 55%。
支那又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞