電動車衰退加劇 德國8月電動車銷量暴跌69% 消費者回歸了解、信任的汽油車

153 回覆
53 Like 2 Dislike
咁油電價差大都仲有數計
而家唔係有 Regen 咩?
你講呢隻係e Power 混能,一般豐田/ 以引擎為主要動力混能個原理係摩打幫手推車,咁樣去慳油。
日本仲要有K Car 存在,660cc 食油極有限
無限高速邊到有機會減速?你估屯公咩。
車廠自己做成,續航仲可以用叉多兩次解決
但架車嘅電八年就無人包會開生咩事,咁計法架車就算同價、都係比汽油車最少貴一倍
佢哋唔將個換電池價錢做到透明、合理,係唔會有人想再試
電車可以時速200km連跑3個鐘
然後差電10分鐘內搞掂先換啦
摺能晒佢拎返啲line黎整hybird好過
無限速我踩到盡165 D電倒水咁倒
因為跑緊165
而且個fast charging charge 到80就停想再叉就要用垃圾慢叉叉幾個鐘
on撚柒鳩
揸油車唔通就揸到全速咩
電車二手市場仲差過油車 粒電差唔多等於半架車價錢 玩一陣就應該放唔係渣都冇
證明你冇揸過電車,人講你就信,電車有regen,行夠速度可以收腳regen,車速越快回充得越快
唔係講呢個問題
電車全速既行駛
個行駛距離會縮短好多
外國同中國公路夠長
電車呢個缺點特別嚴重

香港你唔會俾你感受到呢個缺點
因為你全速到既時間同機會都少
證明你無渣過long range
我長期踩到盡165你regen 乜鳩?
所以香港用電車其實冇咩缺點(唔計差電因素)
香港地揸電車冇咩問題,外國long range你揀返油車啦!
係轉都轉混能啦
揸過混能車返唔到轉頭
咁又吹大左,來回200幾公里都係叉一次15分鐘快叉就夠啦
油車都唔係越快越慳
利申油車
我入個油5分鐘搞掂行到700公里
我叉一次要20分鐘
200公里我一個鐘左右就到
所以咪一係diesel一係PHEV
中國。。。。。。
純粹覺得油車電車各有好處,我平時揸長少少叉電個陣咪當休息下。揸得長恰眼瞓好危險。200公里一程再即日來回我成日都揸,來回黎講都係中間叉一次15分鐘。屙個尿買杯咖啡岩岩夠鐘。

出門起計有民區/高速/市區路加普通塞車平均都要兩個半鐘我覺得世界上無咩地方做到時速200km/h揸足一個鐘
限165 難搞 搵架Yaris 極速都好過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞