召喚LIHKG商用車學神 (59) 之 猩猩都考到 Matt B考唔到

794 回覆
0 Like 0 Dislike
RAP
另外仲有塞車排迴旋處
2波踩緊brake, 已經落埋極力子, 車速太低想轉返1波行, 唔使做兩腳, 齋推入1波吊返起就得
考10同18都試過, 兩次都冇問題
如果兩次都係考合併試
第一次過乙肥丙,第二次肥乙過丙,係咪都冇牌
基本要停定先可以一波 唔可以郁緊落一波
第一次過到乙第二次唔洗再考
只考丙部
商用車得路試喎泊頭掉位做唔到街都冇得出
學果陣問cfu咁做得唔得, 答案係話得
到考果陣做又冇肥, 所以假定一啲極慢嘅case應該真係得
(又或者係考我兩果個官都係好人
亨昌d車真係岩考牌
少做少錯
行考牌路線全程2波行
咁咪好慢
斜路起步順利?
唔知吊極力子吊到摩擦點未一律建議睇轉數錶

平路起步吊極力子我係成隻腳掌提起,斜路起步同調頭泊位我就腳跟掂地,但學棍van個陣我全程都係腳跟掂地
日頭學貨櫃夜晚學電單車
新手黎講基本上一定唔夠
一堂學3節嘅話學3日就學完

當然我都聽過9節有人pass到但呢d真係少數中嘅少數
10A有機會得
少枝棍學慳返唔少時間,同埋考牌路線又短d用同樣學車時間可以操多d考牌路線
佢消失咗好耐
其實揸開5.5嘅優勢冇想像中咁多,淨係極力子同迫力都好大分別,仲要唔好揸壞手勢
即刻踩咗極力子就唔好再踩多下brake咪一路印brake印到停做乜要踩多腳brake

不過就唔建議車震先踩極力子,應該震之前要踩
應該係一次半次就放過你
錯post?
Btw 你第一次過乙肥丙,係報唔到合併試
左腳一嘢伸到盡
會不自覺咁影響到右腳
你係0速起步 唔洗兩腳直接落1波係得
我考20都有試過
就咁平路起步 真係唔洗睇咩轉數 聽聲睇得黎 都已經起步慢到仆街 直接吊極力子去到差唔多位就放手掣 比啖油去啦
唔同斜路起步 個考官真係考你斜路起步 呢個時候就真係聽聲 車頭震 夠力上先好鬆
第一堂都唔敢快啦斜路起步又ok喎
聽師傅同你地講踩極力子. 好多時理解唔到踩係指吊住定踩到盡

睇左陣極力子的原理, 幻想到個實際運作就好好多, 知道幾時要踩盡定吊住. 見到有句幾有趣 "準備起步吊極力子吊到有啲震再踩返低少少" 有啲取巧但至少唔洗再估估下

有位建議起步時因為車速由零變一變化大, 車郁後再HOLD住1-2秒磨擦點比架車碌多下先再慢慢抬起隻腳. 我諗就係爭呢兩秒 呀SIR淨係叫我慢, 但我慢極都覺得CHOK. 可能答案係要HOLD一HOLD磨多陣先

1轉2, 2轉3變化唔大所以淨係慢慢抬起隻腳都唔CHOK
踩盡左極力子架車都無準備停定的感覺, 一驚就印深啲個BRAKE就即停, 但CHOK.

其實係唔係要印BRAKE, 再吊極力子, 再踩極力子?

吊得耐會唔會當空滑行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞