召喚LIHKG商用車學神 (59) 之 猩猩都考到 Matt B考唔到

794 回覆
0 Like 0 Dislike
學完4節中型,已經知收硬皮,出左聲要加鐘

停車好差

燈位轉灣,如果排第一起步唔敢轉二波

德士古道迴旋處自己條線無車但唔敢轉三波
衰自己on9,接合返嗰陣未接好,重新接過其實冇咩問題,但個人就開始急。
之後未駁喉就開氣,即刻發現即刻關返,嗰下仲未比人叫停,但就更加急,結果駁好喉之後冇開氣就起腳架GG
邊支燈, 點解唔敢轉
轉完2波再入彎部車會順好多, 1波入得個嘈字, 又好易chok下chok下
迴旋處入到中線轉2波, 第一個出口(去葵涌)同第二個出口(去青衣)之間有條短直線, 果個位轉3波最好做
gg
多謝你建議 好清晰,下次試下迫自己上三波先
永基路轉左入葵福路

起步放晒極力子後離彎心重有距離。試左一次做轉二波動作,轉波做到中途就要單手扭軚轉隻彎。好恐怖

但唔轉二波,用一波行又chok下chok

在迴旋處唔敢轉三波都係差唔多原因
你學車行過大窩口未, 其實即係大窩口邨落斜呢支燈咁嘅做法, 鬆手掣起到步就快手入2波

同樣嘅方法套返喺你左轉果度
吊好望左右鬆手掣郁車, 慢慢鬆哂極力子
鬆哂就俾些少油行順架車, 唔使好大油
到你行順果陣應該已經踩到黃色斑馬線, 然後落兩腳入2波
唔使等到engine聲好嘈先至轉, 嘈先轉就已經遲咗

另外迴旋處個短直路就係呢度, 過咗九龍路牌就係
睇落好似好短, 但一定夠時間做
ching揸izusu?
考man就無呢個問題出現
好似係我跟李健學
唉好撚灰
仲記得我pass果日都係有個李健差啲拆架肥
又係接合果時嘭一聲
嚇到60號仔跳起晒
btw考20真係未拆完架都唔可以鬆懈
有睇周c fu拆架片就唔會衰
其實又唔會話好悶嘅,因為都唔識開車停車出到馬路都係唔識就好似啱啱學1 2牌個d人係九龍塘學車咁

去得停車場學都係新手中嘅新手,我見其他學神停車都係開追悼會
chin揸開車?我第一堂波都未轉得順更加唔好講斜路起步
臨場發揮都會打個折扣,尤其中型眼大睇錯壆就撞
仲有因為緊張搞到調頭泊位d公式亂咗,記錯睇旗底定旗頂同睇石壆底定石壆頂就係咁先

當然有d就輕視中型嘅難度
肥操波
騎牛唔洗牌
膽色嘅野揸多d就有,1波起步之後踩少少油就可以轉2波

個人覺得ching俾部車lead住你而唔係你lead住部車
ching應該做完某個動作停一停俾自己冷靜下先,考拆架都係冇限時
冇開氣就起腳架好似係即時死亡,我考當日前面有個考生就係咁肥咗
ching平時行直路多唔多上3波?尤其慢速個陣
平時多上3波可以克服上3波呢個恐懼
俾你搶咗我句對白
李健係hino
試下抽快期?話唔定1個月內就有得補考
佢就係衰係風閘度
周c fu條片用部自動風閘嘅車做示範
Pu8013都係自動 冇呢問題
有揸開不過都係自動波車我都未上過3波拖波補油呢啲
想報考10A . 柴灣.
有冇好師傅介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞