召喚LIHKG商用車學神 (59) 之 猩猩都考到 Matt B考唔到

794 回覆
0 Like 0 Dislike
所有問題都源於唔知極力子吊幾高同放幾慢, 硬係唔知自己摸唔摸到摩擦點. 次次放左手制先派彩知道吊得啱唔啱位. 驚溜後所以成日吊高左, 係無溜後但就車速太快控唔住.

想請教你地起步點吊極力子? 成隻腳掌提起, 定係腳跟掂地?

有時慢放完極力子係唔CHOK好似好完美, 但就做唔切入二波/三波

希望下堂學泊車吊極力子吊到領悟到
你本身係揸自動波牌? 我第一堂都上左三波
"人要惡過車"
1,2牌
我9月中去旅行10月7先返 叫左佢10月頭幫我抽
其實排尾期都係差唔多 不過11月考電單車 唔想同時練兩種車
照學啦 都冇衝突
練完左腳操波再去練左手嗱極力子
重型學得9節其實咪唔夠諗緊再補多一兩堂
重型學得9節其實咪唔夠諗緊再補多一兩堂
同問
10A學得9節其實咪唔夠諗緊再補多一兩堂
李健咁好?
可以幫代辦快期?
不嬲都有 要比錢啫
其實同你自己抽係一樣 不過我旅行緊所以比佢搞算
人要惡過車離孑🍒
大學
10a只信李健江sir (棍波李健賴sir )
條能样sl 咗
我覺得除左天份, 都好睇你有冇揸緊5.5搵食

利申: 學中型, 9節唔夠. 想補多4節, 但師傅未有期比我
反思左一日, 發現自己入左1波起步後無HOLD住極力子又放得快 (但唔知點解2轉3波放極力子又識放得慢). 會試下換對薄底鞋去學車, 聽講有助感受磨擦點震動唔洗吊高得滯.

請問正確中型貨車停車技巧 2波碌緊, 我印brake, 慢到架車開始打冷震, 踩極力子, 想停定時再印多下brake, 結果好chok 呀sir話我經常極力子同brake一齊踩所以會chok. 咁即係要點做
唔好一嘢就落哂左腳踩到最深
落一半左右, 有啲似起步搵磨擦點
定一定住, 然後先至踩盡哂
淨係停車chok都俾威威屌左幾堂, 又唔講清楚應該點做
想請教下塞車/排隊時. 我踩停架車個刻, 前面架車又行得返. 我一定要手制空波. 定吊起少少極力子鬆brake直接行?
最好停定再黎
唔使同佢急
覺得太貼前車就停定做齊全套手掣望鏡空波然後再起過步
如果前車走得快, 你覺得夠位行就直接吊返起
keep住吊下踩返深再吊下都唔算滑行, 你踩住行成半車位到先至算
漏咗一句, 架車未完全停定先至好就咁吊返起
踩停哂就一定手掣空波
但有時你停定拉好手掣, 前車已經走到雷公咁遠
就會覺得成件事好on9
反左荔G國啫
考到牌: 吊極力子比油走
未考牌: 後面點呠都係停定先再黎過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞