召喚LIHKG商用車學神 (59) 之 猩猩都考到 Matt B考唔到

794 回覆
0 Like 0 Dislike
我當年其中一個大剔係極力子chok咗幾下就大剔

另外個d好似係冇望鏡同不顧及其他道路使用者
因為你唔係考19

考19你一早pass咗啦
宜家睇返轉頭真係讀書個陣考牌最好,學車時間最有彈性,只要路試唔好撞學校d考試同測驗嘅期就得

唯一擔心係錢
我考大窩口嗰邊上山
攞咗正式牌,借朋友車補下鐘先
吊好啲極力子,揸多啲先報20
有幾粒鐘天地堂去學車
不過邊有咁多學生走嚟學大車
絕大多數係細車/26, 俾到盡夠21歲考埋dc9
荃灣學車見親中型學神唔係呀叔就係呀姐,好似無點見過後生仔
以前要三年牌先考得
我讀完U果年先放寬甩P考得
我就係啲啊嬸sorry囉
你咁後生㗎咩定你30碎先讀year 1
matt嬸
我考嗰日19就3個都後生仔,中型就全部大陸
橋底排泊位,見部10排隊成車6-7個落車,泊完就6-7個上返車,我仲同師傅講巴士埋站喎
師傅話佢地好多包團來考
咁你果日有冇數到有幾多人係出到街
波哥個仔仲大過我
同我同時間考嗰兩部重型出到,我考緊嗰時對面線見到佢,一部就我返考場,聽另一師父等緊車返,不過兩部好似都唔合格
中型就見到有部泊位踩小小白界,落車唔洗考
幾部有街出已經好勁
從來都係出到街當贏
如果考18
考邊條線好?
我係1牌
不過雪咗好耐
最近一年先揸番私家車
去私人師傅學好定駕駛學院學好呢?
先講結論: 柴灣

考街得荃灣同柴灣有得考, 荃灣出名地獄roundabout同埋練泊位掉頭要同19一齊輪街症 (唔知10係咪同一個地方)
柴灣係除咗街市多人少少之外都冇乜特別

教仔得沙駕同元駕有得考
元駕個工業村又係難到閪
沙駕係幾易, 但係報教仔嘅價錢係街嘅double, 有錢考教仔不如攞啲錢喺柴灣練多幾轉練好基本功

利申 推薦柴灣李健吳燦輝師傅
(paid promotion)
我啱啱喺元駕考完2A
係行工業村線
唔覺得好難
點解到中型就會好難呢?
因為中型同貨van條路線唔同、睇位都唔同
同埋元駕中型得棍波、你要用兩腳極力子
加上考大車點都難過考細車
性能差異, 2仔油壓brake同18嘅風brake
學18要做兩腳, 2A上嚟要啲時間練

考試要一氣呵成, 口試肥就即刻完, 泊位肥即刻完, 掉頭肥即刻完
就算出到街先肥, 下次都係由口試開始再考一次
另外考商用車係假設你已經有一定嘅路面經驗, 操控同埋意識把尺唔同
同學細車比, 學大車預要揸得smooth啲爽手啲
就算2A同18考同1條線
商用車嘅要求係高過1 2 3牌
你考2A畀你pass, 上到10 18做返同一樣嘢未必pass到
所以你都係未pass
自己Vito van長陣,揸咗6年
2A第一次座上部大車到覺得自己好似唔識揸車咁
兩腳極力子反而冇咩,可能本身A牌白紙,唔洗點改啲習慣
但係揸落最唔慣係揸van用車頭來揸,頭入到就轉到
大車就用對鏡來揸,開頭好唔習慣,學咗10幾節習慣咗就冇再比阿sir話踩線,同3轉2開頭成日唔夠快,轉數呼完油又跌返,入得唔順,因為棍波就真要知每個波行到幾多同最小速度幾多,拖波就順返啲
大窩口上山好似比較少考
我考過咁多次都係葵盛上山

pass到19吊極力子嘅功力都唔會差得去邊
仲有可能早放遲返

學大車首先要有細車車牌,排期排咁耐讀緊u個d學生分分鐘仲係等緊考1 2牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞