[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (36)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
證明咗只係埔區冇位坐 啲人先坐過去
著大埔甚至深水埗都多過九龍城
堅蛇可摸耳拎埋沙維同牙瀧
場場至少踢少兩個真係唔掂
今日最驚喜係大埔同九龍城啲前U23仔幾好
尤其九龍城,沙維同何瀧浩雖然輸身形,但用波既意識都好好
司徒以前灌輸落既種子
李樂謙本身好波,有啲勁既隊友幫住,可以有空間比佢推波同前插一啲空位

堅sir比機會宋紘毅都好好,為將來練多隻LB
可以身形仲係削左啲,但都係用波意識上都係好
原來呢場係上游球隊對戰
南市台鋼 第2, 陽信北競 第4
水平真係超低
關咩事
不知幾多人嗌九龍城
真,估唔到佢地波底唔差,又敢做動作
趙正宇 T3芭提雅城
終於有消息
何瀧浩今日好sharp
何瀧浩同李樂軒真係幾好
夜夜笙歌
九龍城嘅球迷都比想像中多
真係街坊定係晉峰個啲
主場區樓梯都坐左一半
真咩 啲傳波好曳喎
仲有白鬼為九龍城打氣
【香港 | 趙正宇 | 泰國 T3 | 芭堤雅城】.
-------------------------
講到賣去 🇰🇭 柬埔寨割半邊腎咁大鑊,
當然要即刻了解,
不過資料不足,
李總幹事只講咗「好似啱啱升上嚟」、「🇹🇭 T3」等關鍵詞,
結果搵唔到,
加上近排忙,
就算數,反正總會浮上嚟。
.
🇭🇰➡️🇹🇭⚽️3️⃣🖤🐬🩷
================

而今日終於喺 Whatsapp Group 見到消息浮出,
係 🇹🇭 T3 嘅芭堤雅城(BFB Pattaya City)。
難怪之前搵唔到:
我以為係今季(24/25)嘅升班馬,
但實情芭堤雅城係上季(23/24)嘅升班馬。
當然喺李總幹事答記者問嘅時空,
咁樣講亦唔算有錯,
何況佢亦講明唔太清楚。
.

至於「會唔會賣去 🇰🇭 柬埔寨」呢個重點,
除非果位經理人真係國際大奸鬼,
否則表面情況睇係毋須擔心。
事實上兩年前梁祐維踢 🇹🇭 T3 時,
更加係 KK 園最橫行霸道嘅時候,
而清萊亦比芭堤雅更加靠近危險地帶,
結果梁祐維乜事都冇,
仲踢咗幾充實嘅半個球季。
.

當年梁祐維踢嘅係「清萊城」,
而今次趙俊宇踢嘅係「芭堤雅城(BFB Pattaya City)」,
似乎 🇭🇰 香港少將同「城」字嘅 🇹🇭 泰國球隊最有緣。
🇹🇭 泰國人都鍾意英超,
所以唔少 🇹🇭 泰國球隊都係「City」尾,
例如北欖城、華欣城等等。
.

至於「BFB」係咩呢?
就要由芭堤雅城嘅主席「🇹🇭 趙禮玉(Jirayut)」講起 ─
賽馬會騎師譯法。
.

趙禮玉喺二千年代曾經係 🇹🇭 泰國學界足球新星,
2006 年仲本應係🦈春武里球員,
不過佢選擇繼續學業而去咗曼谷大學,
正正就喺大學時重傷,
喺養傷期間體重澎漲,
自此腹垂難修,踢唔返。
依家佢某啲角度係有啲似 Low Cost Cosplay 位哥仔。
.

不過佢繼續係足球界人士,
曾經喺 🇹🇭 泰國球會「芭堤雅聯」任職,
自己亦開咗間足球用品店,
仲組咗隊波,叫「Banfootball Pattaya」─
「Banfootball」就係佢鋪頭名,
2021 年起參加 🇹🇭 泰國嘅半職業聯賽。
.

佢隊波踢半職業聯賽嘅東區,
2023 年排第二,
本應第一名先可以升 🇹🇭 T3,
但由於當季 🇹🇭 T3 嘅東區有兩隊最後都成功升上 🇹🇭 T2,
所以就多咗一個位畀半職業東區嘅亞軍升班。
.

按照 🇹🇭 泰國賽會要求,
佢隊波要改一個相對中性同聽落 Pro 啲嘅名,
所以「Banfootball」就簡化為「BFB」,
再加個「City」,變成「BFB 芭堤雅城」。
Logo 亦要改。
芭堤雅嘅球隊通常都用🐬海豚做標誌,
而佢哋呢條就叫「殺人豚」。
主色亦由橙色轉為黑配粉紅 ─
的確,除咗紅白藍金,
Black Pink 亦已經係 🇹🇭 泰國嘅「國色」。
.

就係咁,再憑藉趙禮玉喺成個春武里府尤其是芭堤雅聯嘅人脈,
加上芭堤雅市政府嘅協助,
BFB 芭堤雅城上季喺 🇹🇭 T3 成功出發,
以年輕球員為主,
(只有少數並非二千年後出生)
喺 🇹🇭 T3 東區十一隊入面排第八。
.

上季芭堤雅城都有外援,
所以李總幹事話芭堤雅城唔識 TMS(國際足協轉會系統) 係有啲奇怪,
或者上季負責果位同事冇再做吧。
芭堤雅城係小本經營。
.

不過相比當年清萊城唔報名參加盃賽,
芭堤雅城就照樣去踢,
啱啱喺 🇹🇭 泰國聯賽盃嘅外圍賽輸咗俾海關聯,
呢場趙俊宇係正選,
二十號波衫,剪短咗頭髮,
望落更加嫩口,
難怪李總幹事額外擔心。
.

當然嫩口嘅係外表,
佢本人就十八歲已經去 🇹🇭 泰國闖蕩。
東區情況同梁祐維當時嘅北區近似,
都係十二隊,
踢唔上升班附加賽就得廿二場波,
首循環踢到十一月尾,
然後會 Break 個零月。
當時梁祐維首循環踢得出色,
佢件清萊城波衫亦由佢本人同佢屋企人齊齊分銷,
希望呢兩件事趙俊宇亦都一樣。
.

聯賽盃出咗局,
仲有足總盃嘅第一圈預定九月十一踢,
然後九月十五就 🇹🇭 T3 開 League。
話咁快就九月了。
🇹🇭 泰國 Futsal 界依家亦有 🇭🇰 香港球員及教練,
所以趙俊宇個腎,
暫時毋須擔心。
一仔踢左半季就走
泰國唔似易捱
佢屋企人喺石門
每日關注宇哥下體情況
石門有無當佢屋企人?
清萊呢啲鄉下地方點同芭堤雅比
九龍城有種感覺就係每一場嘅表現都會好好,但係就會keep住衰一啲細嘅犯錯,然後輸波

今日上半場尾段集中頂唔住
下半場出到嚟又係未企穩陣腳成班去集中精神
咁樣失咗兩球就散晒
之後都半放棄狀態

成班都好大膽用波 但係都係港超隊老問題
去到三閘線左右就搵唔到機會造上前
然後左邊嘅突破力唔係好足夠
導致到好多時候得個猜字
垃記今次點回應詆毁完人唔見咗了
多謝支持
我哋會繼續進步
俾人水咗去日本姐
台企烏龜節奏 59分鐘已經要抽筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞