【最新】英語教父劉家傑逝世 享年83歲

261 回覆
339 Like 6 Dislike
我早幾年仲睇緊英語一分鐘學英文
留名重睇
短短一段趣文,表達左人生充實圓滿,欣然接受無憾離世。仲串鳩條口臭友。

RIP
往時真係買帶跟佢學英文,感慨!
佢D英文好似british pathe入面D舊英文tone
以阿paul水準, 應該唔會get到被劉家傑鬧
a decent passport
點解唔影下皇夫咩反應, 以佢D地獄級幽默, 應該都會有D回應
蕭若元?
晚晚屌閪窿
陳永明

下面留言嗰個係咪真係佢
如果你有細心睇佢嘅節目 其實佢啲中文先係勁呀 嗰個何文匯懶係嘢咁標奇立異唔係真正中文專家 好垃圾
我都睇到 似係啦
btw望落去唔係好連貫
希望只係我英文差唔係比YT Del左
已經證明咗係佢本人嚟㗎 佢喺facebook度都有講過 不過你哋冇去facebook所以唔知囉
唉 人真係有高低之分
個樣好正氣,安息
好少見到啲香港主持嘅英式英文講得咁好
好自然唔作狀又流利
咁點解鬼佬唔洗學拼音?死記
第一語言係天生習得,同學第二語言係兩回事
因為佢一出世老豆老母阿公阿婆阿爺阿嫲同埋啲朋友都係同佢講英文嘅 所以已經有曬所有英文嘅音 但我哋生活喺香港有好多英文嘅音喺廣東話裏面係冇㗎 我哋就會用廣東話音代替英文原有嘅音 所以變咗港式英語 有啲直頭係發錯音 去外國鬼佬聽唔明 所以我哋要學返啲國際音標 彌補返本來我哋唔識嘅英文音 從而解決咗發錯音嘅問題 除非你細細個已經喺英語國家長大就可以唔使用呢個方法 就算上youtube睇片但係你生活環境係非英語地方都好難學好英文嘅發音
連登超過八成都係大陸仔嚟㗎 佢哋會學好啲廣東話已經屙呢吉帝 唔好教壞本土香港人廣東話已經偷笑
Pok Lei Go Gai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞