【最新】英語教父劉家傑逝世 享年83歲

261 回覆
339 Like 6 Dislike
仆街。睇錯。以為梁家傑
黑白棋
估唔到佢都幾幽默
90年代係加拿大中文電視台教港𤌴英文 RIP
以前:優雅
而家:俗氣
細路仔最好俾佢睇芝麻街,夠晒㗎喇,唔使學乜學物
戴個耳機直接實時轉中文
寫野用AI 中轉英加埋當地潮語都仲得
將來一定係科技幫手突破語言限制
實有人話冇手機冇電腦係手咁咪死
今時今日,得飛機失事流落荒島先會發生
英式幽默
毛澤東逝世,全港市民哀哭
講起上黎 好似近排都未見過佢出現 係咪移左民?
仲未核實到
又有啲唔同
我講緊嗰個層面都仲係用科技/AI去幫助你去學野
而唔係用AI去幫你做埋你要做嗰樣野

我覺得依家學英文/語言會方便好多過廿年前
你去隔離POST啲人都係作完篇文掟上CHATGPT 去CHECK GRAMMAR 去執自己GRAMMAR MISTAKE 或者改善寫作上嘅STYLE
相比起舊時你每寫一篇文都要搵人收錢先肯幫手改
依家科技係真係好有效咁幫助學習

冇錯你可以AI 中轉咩語言都得
但轉完又代唔代表你真係識嗰個語言
睇完條片會諗 英文有演進
人未必可以跟上時代
可能啲新一代只會覺得依啲人老氣
猶今之視昔
以前喺書局英文書附近成日聽到劉生啲英文錄影帶教發音
唔知會唔會比劉家傑講中 保羅已經完成咗個短跑 行先咗一步呢
當年做主持仲主動問菲臘親王攞UK passport
https://youtu.be/OgBFJRFZFXY?feature=shared
以前:翡翠 翡翠 翡翠 翡翠 翡翠 翡翠 翡翠
而家:翡翠 翡翠 翡翠 翡翠 翡翠 翡翠 覺醒
第一代收錢教英文KOL

講多少少?
https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E5%8A%89%E5%AE%B6%E5%82%91%E7%9A%84%E4%BA%A4%E4%BB%A3/278052

劉家傑親著《交代》,講及所謂「全港市民同聲一哭」事件。
my condolences
你一講川島和津實,大把老鬼沖出嚟呀
神宮寺
細個最中意嘅教育節目之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞