我在瑞典追逐極光的尾巴

282 回覆
73 Like 3 Dislike
live

多謝

12月會去abisko
諗緊住2晚定3晚好

我三月留左四晚,如果係專程去睇北極光留多幾日會好啲,去到咁撚遠如果睇唔到真係白費心機
利申:四晚都睇到

勁啊
請問影極光部機setting要點?

想問影相同拍time lapse setting

極光同影星基本一樣
ISO1600-6400 長曝快門10-15秒 大光圈
TIMELAPSE都係咁,我用杷機內置個APP,自己教番每張相INTERVAL(一定要慢過快門) ,同影幾多張 通常TIMELAPSE 用24FPS,所以你想影10秒,就要影最少240張相

極光同影星基本一樣
ISO1600-6400 長曝快門10-15秒 大光圈
TIMELAPSE都係咁,我用杷機內置個APP,自己教番每張相INTERVAL(一定要慢過快門) ,同影幾多張 通常TIMELAPSE 用24FPS,所以你想影10秒,就要影最少240張相

唔該晒
今朝去royal palace
早餐係HOSTEL附近COFFE SHOP食三文治飲熱朱

搭火車去kungstragarden
君名poster

S:T Jacobs Kyrka教堂

櫻花都開得7788

Royal palace

騎士島Parliament House

Palace d衛兵

鐘樓

買完入場卷出番廣場睇衛兵接班儀式

上年九月去過abisko住3晚,日頭好天但一入黑就多雲 係最後一晚狂影番到香港先發現其中幾張相影到丁屎咁多極光
上年九月去過abisko住3晚,日頭好天但一入黑就多雲 係最後一晚狂影番到香港先發現其中幾張相影到丁屎咁多極光

好過冇
PUSH
想聖誕節去睇極光,不過唔知會唔會無團join
Btw有無巴打知聖誕節會唔會無乜鋪頭開門?
lm

點會冇仲唔搶生意咩
lm

24,25號除左啲餐廳同超級市場之外應該乜舖頭都唔會開
歐洲應該好多地方都係咁架喇
入去參觀都係展出依前國王皇后D野

行完出黎

MAIN SQUARE

勸大家無謂哂錢去個NOBEL MUSEMUM,屌垃圾冇野睇,係有D中學雞實驗玩下,食個LUNCH都OK
韓妹

餐廳每張登都有得獎者簽名

出面落雪食個LUNCH,飲SHOT BOWMORE12

入左第一張相個教堂
之後過左南島個PHOTO MUSEMUM,D相唔太吸引我

9影

上左一個叫Gondolen嘅展望台,斯德哥爾摩真係好靚,但係上面好凍

第一晚住架船

原本諗住去飲魚湯,點知已CLOSE,聽日再黎

9影黃昏

PUSH
好正 我都想出走

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞