我在瑞典追逐極光的尾巴

282 回覆
73 Like 3 Dislike
話說我4月復活節個時約左個中學同學去瑞典追極光,成個旅程好即興,見到AIR CHINA有平機票就買左
如果大家追極光應該揀10-3月時間,因為夜晚時間開始,我地4月先追真係好遲,其實今次我地追極光個幾日天氣都唔好,好多雲,係到最後一日個天先不負有心人,都叫做開左少少天,相機都影到D,肉眼都唔係好睇到,所以今次追逐極光之旅確實有D遺憾,如果你要睇大爆發依個POST帶唔到你睇啦 SORRY
不過都希望你可繼續留低,睇下我D相都好

先來成個行程基本資料
7/4 HKG-BEJ-STO
8/4 STO-ABISKO
9/4-13/4 ABISKO
13/4-16/4 STO
17/STO-BEJ-HKG
衣食住行洗左~16-17k

第2次黎歐洲,但就第1次去北歐
好多野都好新鮮
香港一早8:30機,但因為DELAY去到STO ARN機場6點度
點知落左機有個華僑同我地講市中心有恐襲,所有去市中心嘅交通BLOCK哂,除左的士
地鐵唔知幾時先開番,我地唯有同其他人一樣排長長龍嘅的士
4月中嘅瑞典仲係有D凍,加上等左2個鐘都未到我地,又未食晚飯真係
其間有個中國女仔話一齊搭的士夾錢出市中心,但條龍我估排4個鐘都唔會到我地
終於到10點地鐵通番車,得知係免費,我地即刻狗衝

去到CENTRAL STATION即刻搵野食先,係火車站隔離間華僑開嘅餐廳屌左個豬肉飯
因為已經夜,老闆娘叫我地快D食完坐的士去酒店,驚我地唔安全
點知個的士佬唔知係咪玩野,車左離我地酒店遠D嘅地方,明明已經見到,都唔知係咪想”握”多D錢
好彩都唔係太遠,仲有兩個鬼仔明燈指點
終於到

無錯我地HOSTEL係一隻船黎,改裝左做酒店,叫做STF AF CHAPMAN

我見佢幾盞鬼先BOOK,係地點遠左D
我地只係會留STO一日就坐火車去ABISKO,所以第二日冇咩景點
朝早食個早餐BUFFET,20蚊好似

相機開始出動
今次帶左NIKON D5100+S70-300+35.8+50.8+T124
係DOCK HEA左陣影左陣

北歐真係俾你一種好優閒嘅感覺
出住咁多,聽日繼續,希望有人睇
我之前個遊記
[多圖有字]我在中歐的27日畢業旅行
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6484520&highlight_id=0&page=1&authorOnly=False
POST2
http://forum10.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6527810
留名

巴打你對貓點?農曆7月啦小心d
lm
Lm
最後幾張好靚 好鐘意呢啲tone
上個月去左北歐 舒服得黎真係教識人放慢腳步 好想再去
Lm 睇靚相
好掛住sweden

未去過其他北歐國家,但SWEDEN同之前去中東歐國家比係慢一點
Lm
最後幾張好靚 好鐘意呢啲tone
上個月去左北歐 舒服得黎真係教識人放慢腳步 好想再去

多謝,想去埋北歐3國
Lm 睇靚相

癡線架
求攝影教學
lm
Ching good ball
癡線架
求攝影教學

過獎
lm

留名

Ching good ball

又係你啊陳生
係 Stockholm 有冇去食Kajsas Fisk個魚湯?
留名
食完早餐就CHECK OUT去附近行下
可能因為攰琴晚訓得幾好,唔好以為隻船會浮上浮落
因為固定左根本唔會走位的

我發覺瑞典好似得海鷗咁

我住個度其實好近舊城區,所以我地係依邊同隔離Kastellholen行哂先,因為之後唔會再過依邊
基本上景點得個美術館無咩好睇(之後有張TELE影返過黎)
Kastellholen有兩個幾城堡feel嘅建築
前係skridskopaviljogen
後係Kastellet Stockholm

瑞典國旗

又係海鷗

有隻家貓有個名的但唔記得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞