機械人產品綜合討論區 #36 各廠自爆 希望 老千GSC Blitzway 生性

573 回覆
2 Like 3 Dislike
上次三一已經驚左

唔係話咩 但bandai重生存到係有佢既理由
CCs幾靚都無用 qc唔得、設計有缺陷

隻SKL我都訂左 而家好撚膽心
唔係話幫ccs 但Bandai qc都唔係好好多
驚咪原價賣訂單
只怕呢隻一出又炒貴幾百
Bandai 嘅 qc多數係不影響把玩

但係ccs就係影響把玩
無錯

對上果隻三一由不影響把玩到影響把玩既問題都齊哂

Bandai qc再閪都好 唔會係設計上既缺陷
係型既隻SKL,就咁聽佢講完D件插好麻煩
但真係好型 我本身入左第一隻CCs係原初Zero
見佢一出SKL即訂

我暫時預想佢把大劍應該同斬星三一把斧一樣
單手係唔夠力拎,只要唔好用三一果隻手型就得,
隊支管入去難過登天

CCS隻真三一搞掂左個背翼之後我覺得自己好似解鎖左新技能 (浸熱水)

上隻玩玩具玩到咁好似係metal build hinu d牛油炮.
手型吹風筒算易搞

粒金色件先大佬
CCS做好QC先,下下成批退返去換 佢地好得閒咩
你預等一年
你催孤仔佢會串留你
利申:搞過上消委會
金件我放棄左
feel到一野套入去會好似刨薯仔咁 成塊漆刨左落黎
超合金用膠關節搞到容易爆裂
算唔算設計上缺陷?
影唔影響把玩?

老實講,CCS d product 少,而家衰咗一隻先會俾人放大咗

但Bandai 出咗海量野,d 西產品先會俾人無視
老千隻4G 勇者王 (合體版)有無新消息?
合金魂隻超龍神得唔得?
如果唔掂有冇其他選擇
得,但我會等大貨平啲先買

近2年內得呢隻揀

利申Pose+ haters
有冇目標參考價
好耐冇買合金魂,唔知價
有朋友報幾日前Amazon 唔洗千6 返到HK
我會等1500或以下
不過我Mon咸魚
成日有大鋪用細account散貨
估係唔想得罪訂左嘅客
快啲出埋風龍雷龍
收貨啦今次膠魂隻超龍神
唔關多唔多product事
設計係有缺陷就係有缺陷
唔洗講咩放大左

Bandai做得閪一樣比人屌
同樣都係三一 bandai果隻比人屌上天添
但bandai果隻你會唔會連翼都入唔到?
你會唔會武器都裝唔到、拎唔到?
燈錯、大細眼?

你講果樣用膠關節我覺得唔係設計問題
因為其他廠都係咁做 千值、Flame toy一樣係咁(eg 超獸、古鐵)
要動畫樣真係得b記
無其他選擇
Bandai前期RG可動手咪武器都揸得衰lor
之後先改喳ma
近排RG2.0 先設計失誤
啲火神炮全部喺畫圖階段已經畫錯
成品都冇修正到
搞到而家啲錯版仲喺條街

講產量,講銷售額
RG 呢條line係CCStoys 唔知幾多倍
Bandai 點解唔會衰設計問題先?
間嘢仲要一爆,次次都大鑊

仲有燈錯大細眼係QC 問題la
點會係設計問題

明明材質用料都係設計一環,
點解又俾你講成唔係設計問題?
大佬,畫圖嘅時候都要知道係咩質地
都要計算返個受力㗎嘛

點解bandai MR 隻初版Hi nu金屬關節咁差
咪係因為設計+ QC同時間失誤囉
將個關節變做空心
設計嗰條友一定係有問題啦,
點會唔係設計問題?
岩岩上網見到日版買2000幾
行都係1600多d
一早訂日果d 咪喊晒
你拎模型部同成品部比?
咁你玩撚哂啦

如果關節用膠係設計問題 會咁多間廠都咁用?

燈果段我好明顯講緊成隻三一既問題
你唔提對翼唔提武器
剩係抽我講燈同大細眼問題來講?

Bandai隻mr hi nu幾多年前?
佢有冇改進到? 佢出左4次都係改甲改色
完全無你口中既關節問題

CCS隻三一垃圾🚮就垃圾🚮啦 死撐來做咩
一件裝翼裝唔到
裝武器裝唔到
單手不舉
重有一堆QC問題

連把玩都做唔到,無資格叫玩具
垃圾🚮

完全封鎖你個P牌仔先
為拗而拗
超合金魂 等下無壞
多數死

近呢幾年會爆升既好似得DX 超合金隻V型?
有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞