覺唔覺除左填詞水平,而家連作曲水平都下降左好多

185 回覆
88 Like 171 Dislike
作曲編曲一定比上以前,以前可以錄一隻歌幾十萬,專誠一班人包食宿去日本錄音; 現今十萬要錄一隻碟。
以前全部真樂器,十幾萬租一套,斷分鐘計數埋單;家吓全部電腦假樂器聲。
單係呢一點,一世都追唔到,仲講其他嘢。

幾好嘅曲都被編曲攪死,全港最好嗰個編曲鮑比達都唔做,頂你班友唔順。
以前度身訂做,真係由頭到腳,聲氣聲線聲調,個人風格外表,完全私人幫你做歌;現今做完求其扔俾人唱就算,連男聲女聲唱好,最基本嘅嘢都唔考慮。

十年後聽廣東歌嘅人會更少,因為啲嘢太曳,太垃圾。
聽歌靠耳仔,依家調翻轉頭,靠吹水。愈來愈少人聽,正常人會反省吓,偏偏有班撚屌覺得聽眾有問題,佢哋唔識欣賞,無品味,係廢老。
都黐撚線,好學唔學,學大陸豬。你覺得好咪繼續咁囖,繼續吹水,自吹自擂。
繼續生活自己建造嘅謊言世界,現在廣東歌係最好嘅。

我自己就無音樂才華,連普通歌作唔到。作唔到咪作唔到,咪認。
今時今日連醜字唔識寫,日日寫埋垃圾歌,垃圾詞,仲要沾沾自喜,以為自己梵高,懷才不遇。
唔該,屙篤尿照吓自己個閪樣先啦,我係你撼頭埋牆,死撚咗佢。
咪撚搞,近十年無一首廣東歌入耳,十年幾千首都無,你睇你幾垃圾。

我係個有要求嘅人,啲嘢唔得一把火燒鳩咗,仲留喺度獻世。出街獻醜不如收埋佢啦。
無㗎喇,玩撚完,有呢班闔家鏟,香港音樂無得翻身,繼續吹水,繼續覺得自己好掂,人哋唔識靚貨。
而家根本就阿Q精神
所有問題所有責任推晒落其他人度
想復興個樂壇就淨係識盲撐
盲撐就得嘅不如以後啲歌全首得一個音
歌詞就係la la la
跟住照樣盲撐咁咪可以復興樂壇囉
仲慳好多錢添
Agger 漸漸我們都ok 易入口
覺得以前啲歌正啲=變老red flag
唔通聽99頒獎典禮嗰堆不知所謂咩

btw sor ching 錯手負皮
Mc根本吹大左
細個嗰時啱啱出嚟做嘢頭幾年有次商台903有搞陳輝陽作曲班之類既嘢,我有報名後尾佢哋打畀我叫我去我淆底冇去
我覺得可能係個人大咗、變得冇咁鍾意聽而家啲流行曲
唔關事 而家啲歌真係廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞