覺唔覺除左填詞水平,而家連作曲水平都下降左好多

185 回覆
88 Like 171 Dislike
陳輝陽
所謂嘅廣東流行曲
只係用現代曲風寫出嚟嘅粵曲
連曲詞嘅形式、聽眾嘅品味都仲玩緊中國傳統戲曲嗰套
完全冇辦法同國際接軌
寧願佢哋唱返真粵曲好過
r and b 90年代爛左好耐
女歌手例如林憶蓮,關淑怡,王菲掃埋一堆
ching講緊上海灘,漫步人生路啲年代?
香港d 曲不嬲都好唔得
你聽番好多抖音歌其實仲好聽好撚多
Kolor Nowhere boys果啲好正wo
唔太同意mc音準好 錄音就好 同意聲底幾討好 高音夠響 但live走得唔少喎
內容全部都係主觀意見..
可以講下作曲方面實際點樣低水平左?
聽返LMF首樂壇班霸就同20年前冇分別
講緊所有年代嘅廣東歌
旋律極悶冇音樂感冇特色 牽動唔到情緒
歌詞過份文雅 賣弄措辭 遠離生活 故弄玄虛 無病呻吟
將啲阿媽係女人嘅道理寫到懶係高深莫測咁
同啲八股文差唔多
編曲hea到連討論價值都冇
啲歌手似讀文章唸詩詞多過似唱歌
仲有層主講嘅聽眾淨係識聽咩懶音同咬字
同埋好似做閱讀理解咁「解讀」歌詞
連啲擺明為咗啱音亂咁塞入去九唔搭八嘅歌詞
都可以「解讀」到一堆嘢出嚟
完美傳承華夏文化
睇唔起 但完全反駁唔到人地有料
依家啲新歌 邊幾首詞係睇完會wow?
你mc嗰堆口水歌,仲有黑玻璃
講真,就算第一次聽 我估都估到下一句係點唱
可以哼定出黎
就算唔完全岩音都8-9成似
只係大眾偏好呢種歌,唔係廣東歌得呢種
內容通俗、玩味重既廣東歌又無咁起眼
MC 初出道既歌,啲曲都係驚艷,
之後就開始平庸
陳輝陽signature三連音
咁你講晒啦
中國人都唔係淨係得小粉紅
清醒嗰班冇咁起眼姐
而家呢個年代搵個識填詞寫曲既都無
以前霑叔盧國沾呢D寫既野真係有意思
香港樂壇死左至少廿年
唔計黃偉文作品既話
鯨落、亞特蘭提斯算最好架啦
其他一大堆口水詞,完全冇詩意
林家謙啲詞直頭無厘頭
有冇例子?
大家點睇雷頌德同黃雙駿(Carl叔叔)?
好似大家都focus陳輝陽同erickwok
冇人講呢兩個
80年代先係最開放,最多元, 最實驗, 亦多得日本80年代泡沫經濟再鼎盛時期
係你講到任何年代既廣東歌咁闊,但觀察就剩係focus喺K歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞